Hönshus

Drömmen om att skaffa höns finns hos flera av våra bekanta, men många upplevde det svårt att hitta ett bra hönshus anpassade för svenska förhållande. Vi funderade på hur man skulle kunna bygga ett hönshus som inte väger så mycket, är lätt att flytta, och som är väl genomtänkt i minsta detalj. Efter prototypbygge, funderingar och ritningar har vi nu beslutat oss för att det är dags att släppa vårt första hus! Hönshusen är tänkta för en liten grupp höns (3-4 st normalstora), planerar man att skaffa en större besättning bör man söka andra alternativ.

Våra hönshus skiljer sig från det mesta på marknaden, främst genom att vi valt att bygga dem på stålstomme. Det innebär att de är förhållandevis lätta, och därmed också lätta att transportera och flytta, de ryms på en ordinär släp. De flyttas helt enkelt med handkraft. (Vikten är ungefär som en motorcykel, drygt 250 kg. )

Hönshuset är utformat med två rejäla dörrar bak, för att underlätta rengöring. På andra gaveln finns hönsluckan. På sidan finns en servicedörr, där man enkelt kan fylla på foder och vatten. På andra långsidan finns ett litet fönster, med tvåglas i. (ej öppningsbart). Om man önskar kan man ansluta utegård mot gaveln, och når därmed servicedörr och rengöring utan att gå in i hönsgården.

Vi har isolerat med 70 mm isolering. Varje hönshus har tre ventiler, för att ge god ventilation. Ventilerna når man enkelt i dörrarna bak, och i nocken på gaveln mitt emot.

Varje hönshus är tillverkat med omsorg om detaljerna. Vi har använt Bestå färg, för att ge ett gott skydd. Allt ändträ är noga inoljat, därefter är allt grundmålat för att därefter täckas med tre lager färg. Med underlagspapp, shingel och handgjorda plåtdetaljer har taket fått ett gott skydd.

Hjulen ar stadiga och klassade för rätt vikt. De hjulen framtill är svängbara, här finns också handtag för att göra det möjligt att flytta huset.

Invändigt finns sittpinne som går att ta ut för rengöring, flyttbart rede och krokar i taket till vatten, mat och värmelampa. Här har vi också tätat varje skrymsle och vrå innan vi målat, för att underlätta rengöring och underhåll. På så sätt vill vi ge dig bästa möjliga förutsättningar att hålla undan ohyra, och om så behövs kunna sanera. Golvet har plastmatta som är enkel att rengöra. Mattan går upp ca 20 cm på väggen, trösklar är också klädda med matta och har en list som avslutning för att förstärka hållbarheten.

Våra hönshus tillverkas för hand, och vi kommer därmed inledningsvis endast att kunna leverera med begränsad kapacitet.

Yttermått: 160×120 cm
Innermått: 140×100 cm, höjd upp till spetsen innertak ca 135 cm.

Pris för hönshuset är 27 000 kr.