Rätt storlek på ryggskydd!

Ryggskydd till höns

Börjar tuppen få vårkänslor? Vi har fyllt på med fler ryggskydd i butiken ! Ett ryggskydd kan hjälpa en höna som är tuppens favorit, om hon blir sliten på ryggen. Alla våra ryggskydd är sydda i återvunna tyger, retro eller köpta på second hand.

Hur hittar man rätt storlek? Du behöver mäta din höna:

När du ska mäta så är det bra om man är två , det kan bli lite flaxigt annars 🙂 Mät från ryggen där vingarna fäster in och längs ryggen ner till gumpen precis ovanför fettkörteln. Det är bra om de kan komma åt fettkörteln. Om hon är väldigt sliten nedanför fettkörteln så välj ett ryggskydd som är lite längre.

Det kan vara bra att kombinera med blåspray som är desinficerande och hjälper till med läkningen. När man har ryggskydd på en höna är det viktigt att titta under det åtminstone varannan dag för att se så att det läker och att det inte blir infekterat i något litet sår som kan finnas.

Om hönan är ute och blir blöt kan det vara bra att ha ett extra ryggskydd som man kan byta till. De har ju lungorna uppe i ryggen så vill man inte att de ska vara blöta och kalla där.

Lite tips på hur man håller en höna:

I filmsnutten hälsokoll höna ser du var fettkörteln sitter:

Välj rätt äggkläckningsmaskin!

Kyckling

Att kläcka kycklingar från olika fåglar är fantastiskt roligt! Allra bäst är om man har en höna som vill ruva, men så är ju inte alltid fallet.

Att kläcka fram själv är ett fint sätt att utöka sin flock, likaså ett bra sätt att starta upp en ny flock. Det är inte alldeles enkelt att välja rätt äggkläckare. Vi har därför gjort en enkel guide.

Storlek på äggkläckningsmaskin
Vilken storlek du väljer beror på hur många ägg du vill ska rymmas i varje kläck. För att komma fram till rätt storlek behöver du först fundera över hur många individer du vill utöka din flock med. Vad du än kläcker fram så blir oftast ungefär hälften av de kläckta äggen hannar.

Beroende på årstid, ålder på äggen, hur äggen hanterats, befruktningsgrad m.m. så kan antalet kläckta ägg variera ganska kraftigt. Här kan du läsa mer om hur du bäst hanterar avelsägg >>

Om du fått tag i bra avelsägg kläcks cirka 80% av äggen. Tänk då på att ungefär hälften blir hannar och hälften honor.

Inte bara höns
De flesta äggkläckare av bra kvalitet har tillbehör som gör att du kan kläcka mer än bara hönskycklingar. Många som startar med höns skaffar med tiden både ankor, gäss, kalkoner och vaktlar. Med rätt vald äggkläckningsmaskin behöver du bara komplettera med rätt tillbehör. Vi har därför valt att arbeta med Brinsea, då de har tillbehör som gör det enkelt att komplettera även efter några år.

Välj rätt funktioner
Är det viktigt för dig att din äggkläckare sköter det mesta själv? Då ska du välja en helautomatisk äggkläckare. Det finns olika steg av automatiska funktioner:

  • Brinseas äggkläckningsmaskiner som heter Eco har bra och tydliga basfunktioner, men du får själv vända äggen tre gånger per dag på mini- och maximodellerna. Ovation-modellerna har vändning. Du får fylla på vatten och läsa av temperaturen manuellt på en glastermometer då det inte finns någon digital display. Temperaturen justeras med hjälp av en justeringskruv. Vatten fylls på i ett vattenmagasin i botten på maskinen.
    Däremot ryms fler ägg i denna äggkläckare än i de modeller som har automatisk vändning. En äggkläckare som exempelvis Brinsea Maxi II Eco rymmer exempelvis cirka 30 hönsägg.
  • Benämningen Advance på Brinseas äggkläckare betyder att du har en digital display där du kan läsa av fukt och temperatur. Dessa modeller har automatisk vändning av äggen. Du kan justera temperaturen på den digitala displayen. Vatten fylls på i ett vattenmagasin i botten på maskinen.
  • EX är den mest avancerade av Brinseas modeller. Här har du digital display där du kan justera fukt och temperatur, du har en vattenpump som förser maskinen med rätt mängd vatten. Vändningen är automatisk. Dessa modeller är oftast populärast, då du i princip lägger in äggen, håller koll och låter automatiken sköta resten.
  • Willab har en äggkläckare, med automatisk vändning och en digital display. Du kan justera temperatur med hjälp av den digitala displayen. Vatten fyller du på manuellt i vattenmagasin i bottenplattan. Willabs äggkläckare är inte avsedd för vaktlar.

Läs bruksanvisningen för just din kläckare! Är du nyfiken innan du köper äggkläckare? Ladda ner och läs bruksanvisningarna på vår sida >>

Tillbehör & reservdelar
Det finns en mängd olika tillverkare av äggkläckningsmaskiner på marknaden. Att investera i en äggkläckare som är stabil och har ett bra andrahandsvärde kan vara klokt. En stabil äggkläckningsmaskin håller temperatur och fukt på rätt nivå. Det gör att du får ett bättre kläck med friska kycklingar.

Kanske tänker man inte främst på tillbehör och reservdelar när man väljer första gången. Då äggkläckningsmaskiner har rörliga delar är det dock bra att göra det.

Brinsea erbjuder 3 års garanti när du registrerar din produkt. Då vi är auktoriserade återförsäljare hanterar vi eventuell reklamation och även reparation. Brinsea är en kvalitetskläckare. Mer om Brinsea hittar du här >>

Vill du veta mer om att kläcka kycklingar?
Med kunskap blir det så mycket roligare och enklare! Vi har därför en blogg där Anna delar med sig av tips och tricks 🙂

Kycklingar – pyssligt men roligt! >>

Kycklingskötsel >>

Kläcka i äggkläckare >>

Avelsägg – så här gör du >>

Kläcka vaktlar >>

Vi finns – hör av dig!
Vi är måna om att det ska bli bra för dig som köper äggkläckare, värmetak eller andra kycklingtillbehör från oss. Har du frågor kan du alltid slå Anna en signal eller skicka ett mejl 🙂 Kan vi svara vi så gärna <3

Anna når du telefon 0708221845 eller epost anna@honshuset.se

Anna är nyfiken hos Brinsea

Digital kurs – för dig som vill skaffa höns!

Har du nyss skaffat höns eller funderar på att skaffa höns är den här kursen ett bra sätt att lära mer! Vi träffas vid tre kurstillfällen. Kursen genomförs via Zoom, i samarbete med Studieförbundet Vuxenskolan Blekinge.

Kursstart 27/2! Datum & tid för kursen är: 27/2, 5/3 & 12/3, kl. 18:00-20:30.

Du får veta mer om:

  • Hönan och flocken
  • Anatomi, en kort översikt
  • Olika raser, vad passar dig?
  • När/hur skaffa höns
  • Kläcka kycklingar
  • Hönshus och hönsgård
  • Foder- och vattenautomater.
  • Mer om det praktiska! Foder, skötsel, lite om rovdjur och sjukdomar.

Digital kurs – höns i trädgården! Anmäl dig här!

Varmt välkommen att gå kurs med oss!

En glimt från Brinseas fabrik i England

Brinsea Ltd

Vi utökar vårt sortiment och samarbete med Brinsea. Med en ny utbildning för att kunna reparera och felsöka äggkläckare och automatiska hönsluckor känner vi oss än mer inspirerade att arbeta med produkterna!

Brinseas fabrik finns i idylliska Weston-Super-Mare, en kuststad inte långt från Bristol. Härifrån kommer bland annat rockmusikern Ritchie Blackmore och skådespelaren John Cleese. Tillsammans med övriga deltagare på konferensen blev vi inkvarterade på ”The Royal Hotel”, supercoolt gammalt hotell där vi nästan förväntade oss se John Cleese dyka upp 🙂

Teknisk utbildning
Brinsea har en gedigen kunskap om äggkläckare. Mer än 40 års erfarenhet av att utveckla och optimera äggkläckare har respekt med sig. På företaget finns en bred kunskap, medarbetarna trivs och stannar därmed länge i företaget. Brinsea har idag 60 distributörer runt om i världen.

BrinseaVi fick tillsammans med representanter från Chile och Tjeckien en extra dag för teknisk workshop och genomgång. Att få en tekniker en hel dag är guld värt, dagen var väl planerad så att alla modeller gicks igenom.

Anna har nu äntligen fått möjlighet att gå igenom detaljer i de olika modellerna, konstruktion och hur man enklast byter de detaljer som slits med åren. Vi har fyllt på vårt sortiment med de tillbehör och reservdelar som vi tror efterfrågas. Saknar du något, hör av dig så ser vi vad vi kan göra.

En växande verksamhet
Det är inte bara i Sverige intresset växer för att ha egna höns, vaktlar, ankor och kalkoner. Runt om i världen vill fler och fler ha egna fjäderfä. Brinsea har utökat fabriken och har idag bra kapacitet att producera och leverera sina produkter.

I stort sett alla delar produceras i England. Här monteras också alla produkter. Varje montör signerar sedan produkten. Tittar du på kartongen till din kläckare kommer du att se en personlig signatur.

Biomaster Protection är inbäddat i själva plasten (alla gula delar) vilket förhindrar tillväxten av skadliga bakterier och hjälper till att ge en mer hygienisk miljö för kläckning.

I fabriken är det ordning och reda. Alla delar till de olika modellerna finns tillgängliga vid plocklager nära varje modell.

Vi upplever en god och familjär stämning var vi än kommer. Det är extra roligt att få träffa alla personer som servat oss med importhandlingar, packat perfekta pallar och svarat på alla de frågor vi ställt. Servicenivån är hög, bemötandet personligt 🙂

Hög kvalitet
När vi går runt i fabriken ser vi också olika maskiner som testkörs. Att Brinsea är kända för hög och jämn kvalitet är ingen slump. Man testkör inte bara ett urval av de färdiga maskinerna , utan även olika detaljer som köps in regelbundet.

Genom att testköra med rätt temperatur och fuktighet under ett antal månader kan man säkerställa att de komponenter man köper in håller samma höga kvalitet.

Registrerar du din produkt från Brinsea på www.brinsea.co.uk får du en utökad garanti på tre år. Skulle du behöva utnyttja din garanti hanterar vi den då du köpt produkten från oss.

Vi växer tillsammans med Brinsea
Att få ta del av andras erfarenheter och den kunskap som finns hos Brinsea är en riktig energiboost. Vi kommer att utöka vårt sortiment lite i taget, så att vi får fler produkter som vi hoppas passar den svenska marknaden. För varje produkt vi tar in kommer vi också att fortsätta komplettera med de reservdelar vi bedömer behövs, så att du som kund kan känna dig trygg med att handla från oss.

Vad passar till vad? Guide till värme och vatten!

Värmeplatta höns

Med en värmeplatta eller värmekabel kan du hålla vattnet frostfritt till dina djur. För att få maximal effekt är det bra om du väljer rätt storlek på vattenautomat till din värmeplatta. En vattenautomat som är för bred i botten kommer inte att stå stadigt på värmeplattan. (Det gör inget om värmeplattan är större än vattenautomaten) Guiden nedan anger vad som passar bäst.

Läs gärna också blogginlägget om hur en värmeplatta och värmekabel fungerar här >>

Värmeplatta Kerbl 30 cm
Denna värmeplatta har en effekt på 22 watt. Ovansidan på värmeplattan är delvis gummerad.

Värmeplatta Olba 30 cm med klackar
Denna värmeplatta har en effekt på 28 watt. Denna platta har klackar som håller vattenautomaten på plats. Klackarna är justerbara. Klackarna kan vändas om du har en liten vattenautomat som du vill använda.

Värmeplatta Kerbl 25 cm med gummerad ovansida
Denna värmeplatta har en effekt på 15 watt.

Värmeplatta Olba 25 cm med klackar
Denna värmeplatta har en effekt på 20 watt. Till en mindre vattenautomat passar denna värmeplatta bra, eftersom de justerbara klackarna gör att de står stadigt.

Värmeplatta Kerbl 24 cm gummerad
Denna värmeplatta är gummerad, och därmed lite tåligare vad gäller fukt. 18W. Specialgjord för fjäderfä. IP7 (nätdel har IP20 och bör placeras skyddat). Eftersom hela ytan är gummerad står de flesta automater stadigt. Plattan är mjuk och smidig, men ska placeras på stadigt underlag.

Värmekabel 10W
Värmekabel är ett extra energisnålt alternativ, då den inte drar så mycket el. Men, den ger därmed inte heller så mycket effekt. Bra att veta om du har ett hönshus där du vet att det blir riktigt kallt då och då. Men, en värmekabel är ett bra alternativ för dig som har en vattenautomat på ben och för dig som vill ha frostfritt vatten. Värmekabeln läggar man i vattenautomaten, och låter den löpa ut genom den öppning som vattnet rinner ut igenom. För att den ska fungera optimalt behöver då öppningen vara tillräckligt stor. Här är de vattenautomater som passar bäst.

Så fungerar en värmeplatta och värmekabel!

Värmeplatta vattenautomat

Vintern närmar sig, nu gäller det att se till att vattnet inte fryser hos höns och vaktlar! Två energisnåla alternativ är att välja värmeplatta eller värmekabel. Kommer en köldknäpp klara de i de allra flesta fall av att hålla vattnet frostfritt, så länge minusgraderna inte kryper allt för långt ner. Gemensamt för båda alternativen är att du får värme bara där det behövs.

Värmeplatta
En värmeplatta ser till att vattnet i din vattenautomat inte fryser. I plattan finns det värmeslingor som gör att ytan på plattan blir ljummen. Det finns en PU-isolering ( Polyuretan) i botten av plattan som hindrar värmen från att gå nedåt. Man vill förhindra att värmen sprids dit den inte behövs, det är ju trots allt endast ovandelen som behöver bli varm. 

Placera värmeplattan rätt
Se till att ställa plattan på något som gör att den höjs upp lite från golvströet. Då blir det mindre smuts i vattnet och du riskerar inte att den står i fuktigt strö . Du kan använda några markstenar, tegelstenar, en uppochnedvänd låda eller liknande.

Det är viktigt att man ser till att vattenautomaten står plant så att vattnet inte läcker ut. Värmeplattan ska inte stå i blött golvströ eller utsättas för vattenspill. Tänk på att endast rengöra din värmeplatta med en lätt fuktad trasa.

Det kan vara bra att skydda sladden från nyfikna hönsnäbbar. En bit av en vattenslang är ett bra skydd! Skåra längs med slangen, sedan kan du lätt att peta in elsladden så blir den skyddad. Se till att även transformatorn skyddas mot fukt och nyfikna höns.

Värmeplatta höns

Välj rätt vattenautomat
För att utnyttja plattan mest effektivt bör du välja en vattenautomat som är plan i botten så att den får bra kontakt med värmen på plattans ovansida. En värmeplatta lämpar sig inte för en vattenautomat som står på ben eller en automat som har nipplar eller drick-kopp. Där fungerar en värmelampa eller en värmekabel bättre.

Välj en platta som passar diametern på just din vattenautomat. Om din vattenautomat är mindre i diameter än plattan så fungerar det bra ändå, men om värmeplattan är mindre än din vattenautomat så kan den inte värma upp botten på automaten och du riskerar att vattnet fryser. De olika storlekarna 25 cm och 30 cm har något olika watt, de större plattorna har något högre watt. 

Det finns tre olika sorters värmeplattor, den som har gummerade halkskydd på ovansidan och de som har ställbara klackar som håller automaten på plats samt en smidig gummerad modell. Det är en smaksak vilken man väljer, grundfunktionen är den samma. De blir varma på ovansidan och är isolerade i botten. Här hittar du värmeplattor >>

Håll hönsen nöjda 😉 Frostfritt och inte allt för kallt!

Lagom är bäst!
Det är inte meningen att vattnet ska bli varmt, endast hållas frostfritt. Detta är för att man vill förhindra att bakterier gror i vattenautomaten. En värmeplatta fungerar bra även om den omgivande temperaturen har flera minusgrader. Naturligtvis vill vi inte att det ska vara för kallt i hönshuset, det är inte optimalt för hönsen. de kan då lätt förfrysa kammar, slör och tår. Det går även åt mer foder om det är för kallt i hönshuset och du riskerar att äggen fryser. Men om det skulle bli en köldknäpp en natt så hjälper en värmeplatta till att försäkra dig om att hönsen har  tillgång till vatten. 

Värmekabel
En värmekabel är till för att hålla vattnet frostfritt. Den består av en värmekabel med ett metall-keramiskt skikt som skyddar den delen som värms upp.

Placera värmekabeln rätt
Man placerar värmekabeln inuti vattenautomaten och låter sista delen av metallkabeln löpa ut genom samma hål som vattnet kommer ut till rännan där hönsen dricker. Man ska ALDRIG ha värmekabeln igång om den inte är nedsänkt i vatten. 

Se till att skydda din elsladd från nyfikna hönsnäbbar. Du kan använda en bit av en vattenslang som du  gör en skåra i längs med slangen, då kan du lätt trä slangen på din elsladd. Transformatorn ska sitta skyddat, torrt.

Energisnålt alternativ
En värmekabel är energisnål och ska endast hålla vattnet frostfritt, inte värma upp det. Varmt vatten ger bakterier en möjlighet att föröka sig,  det vill man inte. Om du vet att det blir väldigt kallt där du har din vattenautomat så ska du överväga en annan form av uppvärmning av vattnet. Värmekabeln är på 10W. Eftersom de har lägre watt än en värmelampa eller värmeplatta så värmer de heller inte riktigt lika mycket, det kan vara bra att tänka på när man väljer värmekälla. 

Välj rätt vattenautomat för värmekabel
En värmekabel lämpar sig för de flesta vattenautomater. Det spelar ingen roll om din automat står på ben eller direkt på marken, kabeln fungerar ändå.

Har du en vattenautomat med nipplar eller drick-kopp är det bättre att välja en värmelampa. Nipplarna är av metall som leder kyla väldigt bra, de har inte heller något stort hål för vattenflödet. Detta innebär att det inte fungerar med värmekabel om det är kallt i luften, då fryser nipplarna. Det är i princip samma sak som händer om man har en drick-kopp. Även där är passagen där vattnet flödar litet och därför fryser det lättare.

En värmekabel fungerar inte heller för cylindervattenautomaterna då hålet som leder vattnet ut i rännan är för litet för att rymma kabeln. Har du en sådan automat så är det bättre att välja en värmeplatta eller en värmelampa. 

Rustat för kylan!
Vill du ha fler tips på hur du rustar ditt hönshus inför vintern? Läs Annas blogginlägg här >>

Förbered hönshuset inför vintern!

Foderskopa aluminium

Nu är det tid att förbereda hönshuset inför vintern! Hönsen mår bra av lite tillskottsvärme, hur mycket och i vilken form beror på hur ditt hönshus ser ut och vilken hönsras du har. Hönsraser som silkeshöns är mindre härdiga än de tåligare lantraserna, som exempelvis blommehöna eller hedemora.

Det viktigaste under vintern är att se till att vattnet i hönshuset inte fryser. Höns måste ha tillgång till vatten, de dricker ganska mycket. Du slipper också att äggen fryser, och foderåtgången blir lite lägre med värmetillskott. Under de kalla månaderna är det också lätt att det blir fuktigt i hönshuset, det kan man motverka med värme och kiselströ. Kiselströ fungerar också förebyggande mot ohyra, du behöver dock bara använda ungefär hälften av doseringen som står på förpackningen. Du kan hålla koll på temperaturen med en termometer eller en kombinerad termometer/hygrometer (som även visar fuktighet).

Värmekabel
En värmekabel är energisnål, slingan lägger man direkt i vattenautomaten. Vattnet värms lite, dock inte så mycket att det blir varmt, avsikten är att hålla det över fryspunkten. En värmekabel räcker inte alltid till om du bor långt norrut, eller har oisolerat hönshus.

Värmekabel vattenautomat
Värmekabel

Värmeplatta
En värmeplatta håller även den vattnet frostfritt. De flesta vattenautomater passar på en värmeplatta, botten ska vara i kontakt med plattan. Värmeplattan är även den ett energisnålt alternativ.

Värmeplatta vattenautomat
Värmeplatta
Värmeplatta
Värmeplatta höns
Värmeplatta gummi

Värmeplattan finns i två storlekar, 25 cm och 30 cm (med gummerad översida eller med klackar) samt en smidig helt gummerad modell. Värmeplattan avger bara lite värme, vattnet ska inte bli varmt utan bara hållas frostfritt. Värmeplattan ger inte så mycket effekt, precis som värmekabeln räcker den inte alltid till om du bor långt norrut eller har oisolerat hönshus. Ytan på värmeplattan ovan har gummerade partier, för att förhindra att vattenautomaten glider. Det finns även modeller med klackar som håller vattenautomaten på plats.

Placera gärna värmeplattan på ett par markstenar eller liknande så att den kommer upp en bit från golvet. Den tål små vattenstänk, men ska inte bli blöt eller stå i fukt. Det är också viktigt att skydda sladden, så att hönsen inte kommer åt den. Ett sätt är att lägga den i en uppklippt bit trädgårdsslang. Den helt gummerade varianten tål mer fukt.

När du rengör plattan ska du använda en lätt fuktad trasa, inte blöt.

Värmearmatur
En värmearmatur är ett sätt att tillföra värme. En värmearmatur förser du med värmelampa i den storlek du önskar. Större armaturen tillåter 250W som max, mindre tillåter 175W som max. De armaturer som har en spar-knapp kan du välja att köra på halv effekt om du inte behöver så mycket värme. En värmelampa ger mer värme än alternativen ovan, och värmer även hönshuset. Hönsen uppskattar värme, minusgrader gör att de riskerar att förfrysa kam, tår och slör.

Viktigt är att man ser till att hänga den 60 cm från brännbart material, och att hänga upp den så att hönsen inte stöter till den om de flyger upp och ner på pinnarna. Värmelampor, både keramiska och röda, är känsliga både för stötar och vattenstänk. Sladden till värmelampan ska helst sättas i uttag i taket, och samlas ihop så att den är lika lång som upphängningslänken. På så sätt dras den ur om lampan av någon anledning rivs ner.

Strålvärmelampa med sparknapp
Värmearmatur
Strålvärmelampa med sparknapp

Det är också viktigt att damma av den noga och ofta. Ett sätt att komma ihåg det är att hänga upp en liten borste i hönshuset, så blir det så mycket enklare att komma ihåg.

Till värmearmaturen från Kerbl finns en gummipackning, som ska sitta på plats när man skruvar i glödlampan. Detta för att förhindra att damm kommer in i armaturen. Det är också viktigt att du har en keramisk sockel, och att du använder en glödlampa som är avsedd för den armatur du har.

Du kan välja mellan infrarött ljus, som ger hönsen lite ledljus, eller keramisk lampa som endast avger värme. De keramiska lamporna har tjockare gods, det tar någon minut längre tid innan de värms upp. Du måste också med jämna mellanrum känna så att de fungerar, genom att hålla handen under lampan (inte på lampan).

En sparknapp ger dig möjlighet att köra den på halv effekt med ett enkelt knapptryck.

En del väljer att ha en armatur med infraröd lampa i som är tänd dagtid och en stund på kvällen, en armatur med keramisk lampa som är igång under natten. Lite ljus gör att hönsen har längre tid på sig att äta tillräckligt under den mörka delen av året. Om du ska ha tänt i hönshuset några extra timmar är det bäst att ha tänt på morgonen. Då får de lugnare kväll, med skymningsljuset som naturlig nattning och lite ledljus för att hitta rätt när de ska sätta sig på pinnarna.

Köldknäppar!
Genom att hålla koll på temperaturen får du gladare höns och ett bra klimat i hönshuset.
Här hittar du våra produkter i kategori värme >>
Skulle du få en rejäl köldknäpp där du bor, och värmen inte räcker till, finns ett bra knep. Fyll ett antal dunkar med hett vatten och ställ ut i hönshuset på kvällen. Det blir ett extra element som hjälper hönsen klara kylan. Ett kamrörselement är också det en bra lösning för att värma hönshuset.

De flesta höns går gärna ut i hönsgården lite även om det är kallt, då är det skönt att komma in och värma sig sen! Vill du kan du skotta undan lite snö och lägga ut lite halm, så blir utevistelsen hönsvänlig och rolig 🙂

Vi gillar Brinsea!

När vi startade upp Hönshuset Blekinge AB bestämde vi oss för att långsiktigt bygga upp ett sortiment med produkter från Brinsea. Varför tänkte vi det? Helt enkelt därför att Brinsea har en grym support, kvalitet och erfarenhet 🙂

Brinsea är ett välkänt brittiskt företag med över 40 års erfarenhet av att utveckla och producera äggkläckare. De har sedan starten 1976 legat i frontlinjen med att utveckla produkter inom kläckning och uppfödning av fjäderfä.

Företaget har tillverkning i kuststaden Weston-super-Mare, inte långt från Bristol i England. (Visste du att härifrån kommer också rockmusikern Richie Blackmore och skådespelaren John Cleese!). Redan från start har Brinsea arbetat för att utveckla tekniken, de var tidigt banbrytande med automatisk vändning, programmerbara kläckare och avancerade temperaturkontrollsystem. Genom att luftflödet är noga utprovat, har Brinseas kläckare en jämn temperatur och undviker kalla eller varma områden i kläckaren. Det ger friskare kycklingar och bättre kläck.

Brinsea inser vikten av hållbarhet, och arbetar därför för att så långt som möjligt använda miljövänliga metoder i sin tillverkningsprocess. Företaget strävar efter att minimera sin miljöpåverkan genom att använda energieffektiva tillverkningstekniker, minska avfall och använda återvinningsbara material när det är möjligt.

I butiken hittar du flera olika modeller av äggkläckningsmaskiner från Brinsea, senast Brinsea Ova-Easy Advanced EX, en större kläckare för dig som kläcker mycket. Vi har även tillbehör och reservdelar till Brinsea äggkläckare.

Här hittar du äggkläckare >>

Här hittar du värmetak >>

Här finns tillbehör till äggkläckare och värmetak >>

Här hittar du reservdelar >>

Automatiska hönsluckor från Brinsea >>

Har du redan köpt en produkt från Brinsea? Glöm inte registrera den här! >> Då får du tre års garanti 🙂

Har du upptäckt bloggen?

Ägg kan vara riktiga konstverk!

Med kunskap blir det mesta lite enklare, allt från att ta hand om avelsägg, pyssla om kycklingar eller förbereda hönshuset inför vintern. Vi vill gärna dela med oss av Annas erfarenheter som hönsägare, därför utökar vi bloggen med nya artiklar då och då 🙂 Allra populärast är inlägg om kycklingar 🙂

Kycklingar – pyssligt men roligt! >>

Kycklingskötsel >>

Kläcka i äggkläckare >>

Avelsägg – så här gör du >>

Kläcka vaktlar >>

Investera i en automatisk hönslucka

Höns ute

Det är mysigt att öppna för hönsen på morgonen, och stänga på kvällen. En stunds småprat, kika till dem och njuta av deras sällskap. Men, det är inte alltid så enkelt att hitta tid och att vara hemma så att man hinner öppna och stänga i rätt tid. Kanske jobbar man skift, är bortbjuden, eller bortrest och vill underlätta för hönsvakten. En automatisk hönslucka fixar öppning och stängning, så att du slipper oroa dig eller stressa ut på morgonen!

Nu kan du beställa Brinseas automatiska lucköppnare hos oss! De modeller vi har är både tids- och ljusstyrda. (En lucka som endast är ljusstyrd lämpar sig sämre för de ljusa sommarnätter och mörka vinterdagar vi har här i Sverige, därför har vi valt bort de modellerna).

Brinsea Chicksafe Advance inkl dörrEn automatisk hönslucka öppnar och stänger för hönsen på den tid eller vid det ljus du ställt in den på. Brinseas hönsluckor kan dessutom ställas in så att du kombinerar ljus- och tidsinställning. Du kan programmera in en ”senaste tid för stängning”, om det inte är mörkt när den inprogrammerade tiden infaller stänger luckan på inställd tid. Med en ljussensor kan du låta hönsen följa det naturliga dagsljuset så långt som möjligt, men samtidigt säkerställa att luckan stängs via timern där du ställt in en tid för ”senaste stängning”. Hönsluckan kan alltid öppnas och stängas med manuellt knapptryck. Vill du släppa ut hönsen lite senare på helgerna? Inga problem. Du kan programmera 2 dagar av 7 med en egen tidsinställning. Svensk bruksanvisning.

Vi vill naturligtvis testa hur den funkar och hur enkel den är att installera, så tillsammans med Thomas har vi installerat en Chicksafe Advance med dörr i hans hönshus.

Montering av hönslucka hos Thomas
Thomas valde att installera enheten på insidan i sitt hönshus. Vill du använda ljussensorn ska den installeras på utsidan, vilket fungerar utmärkt då den är vattenskyddad och tillverkad i UV-resistent material.

Mät noga innan du installerar delarna. Skenorna måste vara raka, annars kommer luckan inte att löpa fritt. Kontrollenheten installeras enkelt med två skruvar. Det medföljer instruktioner, följ dem! Batterierna ska inte sättas in förrän du är klar med övriga moment. (Annars åker snöret in i enheten med motor, och trasslar in sig).
Thomas valde att lägga en list nertill för att det ska bli tätt.

Efter några veckors test är Thomas mer än nöjd 🙂 Lugnare morgon innan han ska iväg och jobba, lugnare kväll om han är ute på jobb och inte hemma i vanlig tid. Tid att pyssla om hönsen och skämma bort dem med hönsmüsli har han alltid, men kan nu välja när!

Två modeller – med eller utan lucka
Chicksafe finns också utan lucka. Den automatiska lucköppnare är designad för en lucka som väger mellan 300 gr till 4 kg. (Med en lucka som är lite lättare varar dina batterier längre.) Extra lina finns att köpa som tillbehör.

Smidigt att hålla öppet och stängt ut i hönsgården
Har du en hönsgård som är 100% rovdjurssäker kan du alltid ha luckan öppen sommartid, men i de flesta fall känns det bättre att stänga hönsluckan för natten då de flesta rovdjur är mer aktiva. Vintertid vill man också behålla värmen, och ha öppet lagom länge. Med en automatisk lucka öppnar du och stänger på bestämda tider eller vid gryning och skymning.

En genomtänkt konstruktion
Hönsluckan är energieffektiv. Den drivs med 4 AA-batterier, vilka har en ungefärlig livslängd på cirka ett år. Batterier ingår när du beställer.

Skenorna som luckan löper i är vertikala. Det innebär att det inte fastnar lika mycket strö i dem.

Hönsluckan är också utrustad med energieffektiva LED-indikator som signalerar om luckan är öppen, stängd eller något gått fel. Det gör att du på avstånd kan se om luckan är stängd eller öppen.

Du har tre års garanti på Chicksafe om du registrerar ditt köp på Brinseas hemsida.

En automatisk hönslucka från Brinsea har också en indikator som känner av om något är i vägen då den ska stänga. Du riskerar inte att en höna finns i öppningen när luckan går ner, då stannar luckan.  

Genom att installera en automatisk hönslucka blir ditt hönsägande lite mer bekvämt, du behöver inte vara orolig för att släppa in eller ut hönsen i lagom tid. Det blir ett stressmoment mindre på morgon och kväll. En hönslucka ersätter inte tillsyn av dina höns, men ger dig lite bättre möjlighet att göra det när det passar dig. Sommartid är det mysigt att ta med lite godsaker ut till dem, dricka sitt förmiddagskaffe eller kvällste med dem, och samtidigt kunna kika till dem så att alla mår bra. Här hittar du luckan Brinsea ChickSafe Advance >>

Brinsea Chicksafe Advance inkl dörr

Kläcka vaktlar

Märka vaktelägg

Att kläcka vaktlar är fantastiskt roligt, små som humlor och söta som socker 🙂

När du bestämt dig för att kläcka vaktlar så finns det en del saker som kan vara bra att tänka på. Det finns säkert fler goda råd och tips än vad vi ger, men här delar vi med oss av hur vi gör. Har du en vaktel som vill ruva är det naturligtvis bäst, annars kan man kläcka i en äggkläckningsmaskin.

Bra att tänka på när man väljer ägg
Börja med att fundera på om du ska köpa avelsägg eller om du ska använda ägg från din egen besättning, om du har en sådan. Om du ska köpa avelsägg så kan man hämta hos den som säljer eller skicka efter. Bra att tänka på är att äggen är väldigt små, de tappar därför lätt fukt vilket innebär att luftblåsan blir för stor. Då kan kycklingen ha svårt att utvecklas som den ska. Se därför till att få så färska ägg som möjligt, speciellt om de ska skickas. Det tar ju några dagar för äggen att komma fram 🙂

En liten kyckling ska bildas av de näringsämne som finns i ägget från början. Det är därför också viktigt att vakteln som lagt ägget fått bra mat för att ge förutsättningar för en livskraftig och stark kyckling.

Låt äggen vila
När du fått hem dina ägg (eller samlat egna ägg) är det bra om de får vila ett dygn så att äggulan blir centrerad i ägget. Gulan sitter fast i två äggsnoddar i ägget, en i vardera sida, som har till uppgift att hålla äggulan på rätt plats. Om gulan inte är i mitten av ägget så kan groddskivan (där kycklingen börjar bildas på gulan) ligga mot hinnan som finns mellan själva äggvitan och skalet. Då kan kycklingen bli missbildad, inte utvecklas som den ska eller inte bli någon kyckling alls. Ett lätt sätt att centrera gulan är att lägga äggen i en äggkartong och lägga den så att den lutar. Lägg äggen med den spetsiga änden ner så att luftblåsan hamnar högst upp. Du kan lägga en bok under ena änden så att den höjs upp. Ändra lutningen två gånger per dygn. Märk kartongen med en sol och en måne, eller på annat sätt, så att du kommer ihåg vilken ände du haft upp sist.

Förvara svalt
Förvara gärna äggen något svalare än rumstemperatur och ej i direkt solen. Kanske har du en källare eller ett garage som är lite svalare, optimalt är runt 12-16 grader. Finns det inte möjlighet att förvara dem svalt så är bättre att du har dem i rumstemperatur än i kylskåp.

Rena ägg
Välj så rena avelsägg som möjligt. Du ska inte tvätta dina avelsägg, då tar du bort den naturligt skyddande hinnan som förhindrar smuts och bakterier från att komma in. Vad som däremot är bra är att desinficera äggen med Virkon.

Använd gärna Virkon för att torka ur din kläckare både före och efter kläck, då minskar du risken för att få in sjukdomar i din besättning. 

Lys äggen!
Innan du lägger in dina ägg i kläckaren eller under vakteln så är det bra att lysa äggen. Då vet du att dina ägg är hela utan sprickor och att luftblåsan är hel. De äggen som har grönt eller blått pigment kan vara svårare att lysa. Även de ägg som har mycket mörka mönster i skalet är lite svårare att lysa. Det finns ägglampor för bruna ägg som är lite kraftigare, de funkar bra till vaktelägg. På bilderna nedan har vi använt en sådan, med en tillsats som gör att lampan sluter tätt runt vaktelägget. Vi plockade bort några ägg som hade sprickor. Vi lyste även äggen en bit in i kläcket för att se så att äggen utvecklades. På bilderna nedan ser du först ett obefruktat ägg utan utveckling, på den nedre bilden ser du att kycklingen utvecklas eftersom du ser blodkärl.

Äggkläckningsmaskin eller vaktel som ruvar
Om du har turen att få en vaktel som vill ruva och köpt avelsägg så ska du behandla äggen precis som när du ska kläcka i maskin. Har dina vaktlar själva värpt äggen som de lagt sig på så behöver du inte göra något med äggen. Se till att vaktelhönan får vara ifred så hon inte blir bortkörd av de andra vaktlarna. Får hon inte vara ifred kan det vara bra att flytta henne och äggen till en lugnare plats. Har man möjlighet så kan man skärma av en del av buren där hon lagt sig så att hon får lugn och ro. 

Har du ingen vaktel som vill ruva, kan du kläcka i en äggkläckningsmaskin. När du väljer vilken äggkläckningsmaskin du ska använda så gäller det att läsa på om den lämpar sig för att kläcka vaktlar i. En del modeller har specialtillbehör som gör att de lätt går att anpassa till de små vakteläggen.

Läs instruktionerna för just din äggkläckningsmaskin,  det skiljer sig åt från olika fabrikat och olika modeller. Var noga med att följa de instruktioner som gäller din maskin. Var noga med att välja en kläckare som passar dig. Vill du ha en kläckare med automatisk vändning eller ska du vända äggen manuellt minst två till tre gånger per dygn? Om du väljer en kläckare med manuell vändning så är det bra att spraya vatten in i kläckaren varje gång du lyft på locket för att vända. Ha en helt ren sprayflaska med rent vatten som är ca 40 grader. Det behöver vara lite varmare än temperaturen i kläckaren. När du sprayar in i kläckaren så tappar vattnet någon grad direkt. Vi vill ju inte att äggen ska kylas ner. Försök få så fin dimma som möjligt på sprayflaskan. Spraya ett par spray in i kläckaren så höjer du fukten igen. 

Starta gärna din maskin ett dygn eller två innan kläck. Då hinner du se att värme och fukt fungerar som de ska. Tänk på att placera din kläckare i ett rum med så jämn temperatur och så jämn luftfuktighet som möjligt. Ställ din kläckare på ett bord eller i en hylla så att du undviker drag på golvet. Kläckaren behöver ha bra cirkulation på luften runt kläckaren, så instängd i en garderob eller i ett skåp är inte bra. Det är viktigt att du placerar din kläckare så att den inte hamnar i solen. Då kan temperaturen i kläckaren bli för hög och kycklingarna dör. Har du ett rum där du kan dra ner persiennerna eller en rullgardin är det bra, då blir temperaturen stabilare. När du ska fylla på vatten i din äggkläckningsmaskin använd rent ljummet vatten. Kallt vatten kan få temperaturen att sjunka.

För att din äggkläckningsmaskin ska fungera bäst så bör du fylla den mad det antal ägg den är avsedd för. Har du inte så många ägg så fyll den till minst två tredjedelar. Detta är för att när äggen blivit genomvarma så hjälper de till med att stabilisera värmen. När äggen sedan börjar kläckas så avger de mycket fukt som behövs för att behålla rätt fuktighet vid kläcket. Märk din ägg med en blyertspenna, kryss på en sida och en ring på den andra tycker jag funkar. Då är det lätt att se vilka ägg du har vänt om du vänder manuellt. Det gör det också lättare att kontrollera att vändningen fungerar som den ska om du har automatisk vändning. 

Du bör lysa dina ägg efter ca 6-8 dagar, då ser du vilka ägg som det är liv i. Ta bort de äggen som ser tomma ut, du vill inte att de spricker och ruttnar i din kläckare. Är du osäker på något ägg, lägg tillbaka det. En del ägg är lite sena i starten och då är det bättre att lysa de några dagar senare för att vara säker på om det är liv i eller inte. 

När du kommer till dag 15 ska du stänga av vändningen på din maskin eller sluta vända om du vänder själv. Nu ska du öka upp fukten i kläckaren så att kycklingarna ska kunna ta sig ut ur äggen. Läs i instruktionerna för just din äggkläckningsmaskin hur du ska göra.  Från dag 15 fram till kläck ska du inte lyfta på locket till din kläckare. Du vill behålla all fukt inne i kläckaren. Vaktlar kläcks oftast på dag 18. Men det kan hända att de har lite bråttom ut i världen och tittar ut innan. En del trivs förträffligt bra i sitt skal och kan ta någon dag extra på sig innan de tittar ut. 

Har du tur kan du höra kycklingen pipa inne i ägget de sista timmarna innan de tittar ut. När äggen slutar vändas lägger kycklingen sig i rätt position för att kunna ta sig ut ur ägget, en vinge ovanför huvudet. På så sätt kan de göra ett hålslag och sedan öppna skalet så att det bildas två fina halvor. Det kan ta ett dygn eller längre från första hålet tills de är ute. Nu gäller det att inte hjälpa till. Skulle man hjälpa till är risken stor att ett blodkärl går sönder. Kärlen finns i hinnan mellan kycklingen och skalet. Under tiden som kycklingen kläcks ska kärlen dra ihop sig och blodet ska gå in i kycklingen. Det tar ofta flera timmar. En del har lite mer bråttom och kläcks på betydligt kortare tid. Försök att vänta med att plocka ut kycklingarna tills de börjar torka. De behöver inte vara helt supertorra, men tänk på att en blöt kyckling fryser lättare.  

När du lyft på locket för att ta ut torra kycklingar så släpper du även ut fukt och värme, så öppna inte fler gånger än du måste. Varje gång du öppnat spraya in en fin dimma av ljummet vatten. Använd en helt ren sprayflaska med rent vatten som är ca 40 grader. Du vill behålla hög luftfuktighet och inte kyla ner din kläckare. Om fukten blir för låg så torkar lätt hinnan i ägget ut. Hinnan som finns mellan kycklingen och ägget är tjockare än innan och segare. Om den torkar så drar den ihop sig och kan bli som en tvångströja för kycklingen. Då kan inte kycklingen ta sig ut ur ägget. 

De kycklingar som du plockar ut ur kläckaren behöver komma in under ett värmetak eller under en värmelampa. De ska ha 38 grader där det är som varmast under lampan. Det är viktigt att de kan välja en något svalare plats så att de inte blir för varma.

Har du ett värmetak ska det vara så lågt att kycklingen kan värma ryggen mot takets undersida. Ställ gärna värmetaket så att det är lite högre i framkant och lägre i bakrekanten. Då kan kycklingen välja hur varmt de vill ha det. Just vaktelkycklingar har en viss förmåga att promenera iväg och inte hitta tillbaka till värmen de första dygnen. För att undvika att det händer är det bra att inte ge dem ett allt för stort utrymme i början. Hittar man en vaktel i buren som piper högt och inte är under värmen så hittar den troligen inte dit. Då får man hjälpa den och lyfta dit den. De brukar lära sig ganska snabbt. 

Om alla äggen inte kläckts dag 18 så fortsätt att ha kläckaren igång i några dagar till. En del är lite sena och tycker de har det bra inuti ägget 🙂