Publicerad den 2 kommentarer

Bygga hönshus

hönshus

Genom åren har Anna haft ett antal hönshus. Tillsammans har vi också byggt några små hönshus, där vi tagit tillvara de erfarenheter Anna har. Här kommer lite tips och tricks om du planerar att bygga hönshus till din trädgård. En gammal lekstuga eller ett uthus kan vara en utmärkt början till ett hönshus. Ett bra hönshus har löstagbar inredning och är enkelt att rengöra.

Placering

Höns gillar inte när det är för varmt eller för fuktigt. Placera därför hönshuset där det är lite skuggigt, och gärna lite högt så att det inte är för blött i marken. En hönsgård blir ofta lerig och tråkig på vintern, så ju torrare ju bättre. Finns det skuggande träd eller buskar på platsen du tänker ha höns, spara dem i så stor utsträckning som det går. Växter skyddar också mot vind och blåst, och gör hönsgården roligare.

Det är en fördel om man kan planera hönshus och hönsgård så att du kan fylla på foder och vatten, rengöra och hämta ägg, utan att gå genom hönsgården. Även om man har skor/tofflor speciellt för hönsgård och hönshus är det skönt att slippa gå genom hönsgården med hönsbajs. Dessutom kan man stänga till mellan hönshuset och hönsgården den korta stund man mockar ut, så behöver man inte ha nyfikna höns på plats samtidigt.

Hos mormor och farmor var hönsen placerade längst bort i trädgården, lite högt, vid en träddunge. Här var det skyddat från blåst, soliga dagar gav träden skugga och svalka.

Storlek

När du planerar storleken på ditt hönshus, försök dimensionera för lite extra plats. Ett grovt mått kan vara max tre större hönor eller fyra mindre per kvadratmeter. Jordbruksverkets regler tillåter fler höns per kvadratmeter, men för att få en lugn och harmonisk flock är det bra med mer utrymme per höna än vad som anges där. Skulle du få en höna som skadar sig och behöver få vila, eller en höna som ruvar fram kycklingar, är det bra att planera en plats för dessa från början som kan skiljas av. Har du kycklingar som ska flytta ut i hönshuset behöver även dessa en egen hörna där de kan komma undan de större hönsen och få ha sin mat ifred tills de växt till sig.

Fönster

Ett fönster som ger dagsljus krävs. Placera inte mot söder, utan mot annat väderstreck så att du undviker att solen värmer för mycket under sommarmånaderna. Placera gärna fönstret högt på byggnaden. Fördelen med det är att solen når inte in så tidigt på morgonen på sommaren, och eftermiddagssolen värmer inte upp hönshuset så länge. Fönstret bör också placeras så att rede är så skyddade som möjligt från ljus. Fönstret behöver också skyddas så att hönsen inte kan flyga in i det och skadas. Detta kan du göra med nät. Fönstret får gärna vara öppningsbart, så att man kan lufta ut under sommarmånaderna och sänka temperaturen i hönshuset.

Daglig skötsel

Ett hönshus bör planeras så att det är enkelt att sköta. Med en ingång för dig och en in- och utgång för hönsen blir det enklare. Har du möjlighet att planera din ingång så att du kan sätta en skottkärra utanför eller ta med in, underlättar det rengöring. Om du har ett större hönshus kan man planera för foderförvaring utanför i anslutning till hönshuset. Se till att ditt hönshus och foderförvaring är tätt, hönsmat är rena delikatessen för möss och deras större släktingar. Möss kan det hända att hönsen tar själva, men det är trevligare om de inte tar sig in. Har man inte haft möjlighet att bygga helt tätt eller har lantbruk eller annan verksamhet intill som gynnar möss och råttor kan en råttsäker foderautomat hjälpa till att hålla undan dem från hönshuset. Men, bäst är om man har möjlighet att redan från början undvika problemet genom att bygga tätt.

Det ska vara enkelt att fylla på foder och vatten. Har du tillgång till rinnande vatten i närheten är det en fördel. Sommartid kan det vara bra att ha en tunna regnvatten i närheten, det är enkelt att ”grovdiska” skålar där. Har du inte vatten nära är det klokt att planera så att man väljer en vattenautomat som är enkel att fylla på med vattenkanna och inte behöver diskas så ofta. En nippelspann eller en cylinderautomat är ett gott val i det fallet.

Isolera eller ej?

Ett isolerat hönshus har sina fördelar. Sommartid skyddar det mot värme, vintertid är det enklare att hålla en temperatur som hönsen mår bra i. Även om hönsen klarar av kyla, trivs de bättre när det inte blir för kallt (8-10 grader kan vara ett riktmått för trivsam temperatur). Vilken temperatur som är lämplig beror också på vilken ras du har. De äldre kulturraserna är generellt sett tåligare än vad exempelvis silkeshöns är. Är det för kallt går det åt mer mat för att hönsen ska hålla värmen. I minusgrader riskerar man också att höns och tuppar med större kam och slör förfryser dessa.

Vattnet i hönshuset får inte frysa, för höns är det mycket viktigt att de hela tiden har tillgång till färskt vatten. Genom att hålla plusgrader i hönshuset förhindrar du att vattnet fryser. Vill du kan du också använda en värmeplatta eller värmekabel för att säkerställa att vattnet inte fryser under riktigt kalla dagar.

Sommartid kan värme bli jobbigt för hönsen. Med en god ventilation och rätt placering av hönshuset underlättar man för hönsen. Värmelampa är ett bra alternativ för att värma hönshuset, de behöver dock hållas dammfria och hängas upp korrekt. En riktigt varm sommar kan man frysa dunkar med vatten och sätta i hönshuset för att få ner temperaturen. Omvänt kan man fylla dunkar med hett vatten om det kommer en köldknäpp och man är rädd att värmekällan i hönshuset inte räcker till.

Ventilation

Ett bra hönshus ska vara väl ventilerat, men inte dragigt. Genom att sätta ventiler långt ner på ena sidan, och högt upp på motsatta sidan av hönshuset får du en bra genomluftning. Vanliga tallriksventiler fungerar alldeles utmärkt och är lätta att reglera beroende på värme/kyla. Fukt i hönshuset är ett vanligt problem, som också gör att ohyra trivs bättre. Hönsen trivs inte heller med fukt, de vill ha det torrt. Med kiselströ kan man till viss del förebygga problem med ohyra.

Golv

I våra hönshus har vi lagt plastmatta, som vi har hel-limmat och låtit gå upp en bit på väggen. Det är lätt att hålla rent, och det tål vatten. Bra att tänka på är att undvika höga fasta trösklar där man ska ta ut golvströ, om man kan.

Hönsens utgång behöver däremot en rejäl tröskel, minst 10 cm. Detta för att det inte ska ramla ut strömaterial när de går in och ut.

Väggar

Vi har valt att ha målade väggar, som enkelt kan torkas av. Det är bra om man väljer ett material som tål att skruva sittpinnar i och upphängning av rede. Tänk också på att sätta krokar i taket, för eventuell värmelampa och hängande foder- och vattenautomater. Täta noga alla skrymslen och vrår, lägg gärna konstruktionslim under lister för att förebygga ohyra. Det blir så mycket enklare att rengöra.

Om du väljer att ha en värmelampa i ditt hönshus är det också en god idé att ha en krok för en borste på väggen. Värmelampan måste borstas ren från damm ofta, det är lätt att glömma om man inte har borsten intill. Krok för termometer/hygrometer är också bra att ha.

Sittpinne

Vilken storlek du behöver på sittpinne, beror på vilka höns du har. En regel som är 45×45 mm brukar passa de flesta höns, men har du exempelvis silkeshöns föredrar de en litet lågt hyllplan/bräda. En höna ska kunna sitta stadigt på sittpinnen, och sedan vila bröstet mot sittpinnen. Den får inte vara för smal (de ska alltså inte nå runt, som småfåglar gör). Hönans fötter är mjuka och varma om du känner på dem, så se till att sittpinnen är bekväm att sitta på. Putsa gärna kanterna lite med sandpapper, så att du vet att det inte finns vassa stickor eller kanter. Räkna minst 15 cm per normalstor höna, och att sittpinnen är ca 5 cm bred om du har normalstora höns.

Montera balksko på väggen för att lägga ner sittpinnen i. Då sitter den stadigt, och är enkel att ta ut och rengöra. En god regel är att ha lite kiselströ på sittpinnen när du rengör. Kiselströ kan slammas upp med lite vatten, sedan kan du måla sittpinne och sittpinnens ändar med blandningen. När den torkar sitter det lite bättre och förebygger ohyra.

Sittpinnar ska placeras så att hönsen kan ta sig upp och ner utan att stöta i eller landa på foder- och vattenautomater eller värmelampa. Om du har flera sittpinnar, placera dem med mellanrum så att de som kommer under inte hamnar i ”prutt-området” från de övre. Det är också bra om de är en bit från väggen, så slipper du rengöra den så ofta. Vilka mått som krävs beror lite på vilken storlek du har på hönsen, ett riktmått kan vara 40-50 cm från väggen.

Pruttbräda

Höns pruttar ganska mycket när de sover, så det är klokt att göra en anordning under sittpinnarna som är enkel att rengöra. Det sparar jobb och du har lättare att hålla hönshuset fräscht. Anna har provat några varianter genom åren, och har själv pruttbräda med nät som favorit.

Välj en skiva som är blank och enkel att rengöra. Montera skivan under sittpinnarna, helst löstagbar så att du kan ta ut den och rengöra vid behov. Bygg en ram som kan läggas på skivan. På ramen spänner du kycklingnät. På så sätt slipper du höns som går i bajset, eftersom det faller ner genom nätet och landar på skivan.

Täck skivan med gamla tidningar, därefter med exempelvis torv. Torv torkar upp, och kan också komposteras. Om du vill spara som hönsgödsel är torv ett bra alternativ. Det torkar fort, och kan sparas i en spann under tak till vårens odlingar (torv och hönsbajs). Tidningarna är enkla att byta varje gång du rengör.

Ett tips är att spara torv och hönsbajs när du mockar ut från pruttbrädan i en spann och förvara torrt. När det torkat ordentligt kan du använda det som extra näring när du odlar. Anna har lagt lite i botten på sina odlings-spannar när hon odlar tomater. När tomatplantans rötter når ner i botten, är den också kraftig nog att ”tåla” det starka hönsgödsel som finns där. På så sätt får plantan rejäl skjuts när den behöver det som bäst.

Rede

Hur många rede du än har, kommer hönsen förmodligen att hitta ett favoritrede där de flesta vill värpa. Ett mått kan vara ett rede per 5 höns. När höns ska värpa, vill de ha det lite mörkt och ombonat. Se till att redet inte placeras så att dagsljus slår in i redet. Redet får gärna ha en liten kant, så att ströet och äggen inte ramlar ut.
Utanför/på redet behöver det finnas en pinne att sitta på. Som höna behöver man ju först landa och kolla om det är ledigt innan man hoppar in 🙂 Ett rede som går att ta ner är enklare att rengöra, då kan man också se till att det inte samlas damm mellan redet och väggen.
Taket på redet får gärna ha en rejäl lutning. Det som lutar är svårare att sätta sig på, och därmed också svårare att prutta på. Om man får höns som äter ägg, eller trampar sönder ägg, kan ett försvinningsrede vara en bra lösning. När hönan värpt, rullar ägget undan och de kommer inte åt det.
Har du höna som vill ruva, ska det redet placeras på golvet. Det får heller inte ha för hög kant, kycklingarna ska både kunna hoppa ut och upptäcka världen, och kunna ta sig tillbaka igen.

Det finns en mängd olika rede du kan göra själv, det finns också charmiga rede att bygga där du använder återvunnet material. Det viktiga är att du tänker på:
– lätt att rengöra
– helst att det går att ta ner och rengöra
– enkelt att landa och kika in
– helst inte möjligt sitta ovanpå
– placeras lite mörkt och mysigt
– kant så att ägg och strö inte ramlar ut

Om dina höns inte riktigt vet var de ska värpa, kan du hjälpa dem genom att lägga ett redägg i redet. Då vet det precis vad de ska ha sitt fina rede till! På bilden finns hönsen klara favoritrede hos oss, ett ”cozynest”. Supermysigt enligt hönsen!

Hönstrappa

En hönstrappa ut i hönsgården behövs också. Utformningen av hönstrappa är viktigare än man tror, så viktig att vi skrivit ett eget blogginlägg och gjort en ritning som du kan ladda ner och använda 🙂
Beskrivning på hur du konstruerar en hönstrappa hittar du här >>

Tips & tricks

Vi hoppas du haft nytta av våra tips, i sådana fall tipsa gärna någon annan du tror har nytta av det vi delar med oss av. Vi vill så gärna dela med oss av det vi lärt oss genom åren, det blir så mycket bättre både för hönsen och hönsägaren. Tänk också på att se till att inte bygga in utrymme för rovdjur under eller intill hönshuset. Se till att redan från början täta alla eventuella ingångar. Med ett säkert hönshus kan både du och hönsen få ett lugnare liv!
Är du färdig och vill hitta en fin skylt till hönshus? Våra skyltar har vi tagit fram tillsammans med två duktiga designers, här hittar du dem! >>

Lycka till med hönshusbygge!

Skylt dvärgcochin

2 svar på “Bygga hönshus

  1. Hej!

    Jag är intresserad av att veta mer om hur ni byggt hönshuset på bilden.
    Har ett gammalt hönshus måste renoveras, byggas om etc. Och ligger oskyddat i söder.
    Jag är intresserad av att börja med ett litet mobilt hönshus som på er bild. Är den lämplig för en grupp på 4-5 individer?

    1. Hej!
      Roligt att du gillar det 🙂 Du hittar lite mer om hur vi byggt här:
      https://www.honshuset.se/honshus/
      Det funkar absolut för 4-5 höns, men inte fler. Vi har tyvärr inga ritningar eller mer info, jag hoppas du ser på bilderna och får info om hur vi byggt. (tyvärr hade vi en hårddiskkrasch där en dator brann upp, och vi hade inte kopior). Vi har gjort vårt bästa för att beskriva i texten i länken ovan.
      Lycka till!
      /Tina

Kommentarer är stängda.