Publicerad den

Förbered för höst i hönshuset

Förbered inför hösten
Höns på kvällen


Lite kyligare och fuktigare kvällar gör ofta att fukten i hönshuset stiger, då är det är klokt att hålla lite koll. Ett torrt hönshus förebygger ohyra och gör att hönsen trivs bättre. Grunden är alltid en god ventilation, passa gärna på att lufta ur hönshuset under dagen lite extra.

Kiselgur är en fuktabsorbent som bidrar till en bättre miljö, dessutom fungerar det också bra mot ohyra. Det är giftfritt, men bör inte andas in. Behandla därför så att varken du själv eller hönsen andas in dammet i onödan. Kiselgur är en naturprodukt, det är ett mineralpulver, som ser ut som ett fint mjöl. Det består av små små partiklar, som är vassa för små leddjur, det går helt enkelt hål på exempelvis röda hönskvalster. Det fungerar på röda hönskvalster, myror, silverfiskar, löss och loppor. Tyvärr är det också skadligt för bin och spindlar, så var varsam med var du använder det även om det är giftfritt och godkänt för ekologisk odling. Det är inte heller farligt för andra husdjur, såsom hund och katt.

Du kan också blanda kiselströ med vatten och “måla” sittpinnens ändar. Det fungerar inte när det är blött, men när det torkat återfår det de egenskaper som förebygger ohyra.

Med hygrometer mäter du luftfuktighet, ett enkelt sätt att se om dina åtgärder gör skillnad.

Liten foderkorg med lock

Tips inför hösten
Höst och vinter innebär oftast att det inte finns lika mycket grönt att erbjuda hönsen, marken blir ofta lite fuktigare i hönsgården och det man lägger in som sysselsättning eller mat håller sig inte lika länge. Med en foderkorg kan du lägga in vitkål, majskolvar, brödbitar, fallfrukt och grönt du plockar ute, utan att det hamnar på marken lika snabbt. Foderkorgen ska hängas strax ovanför marken/golvet (max ca 10 cm).

Vill du spara grönt till vintern är ett tips att torka nässlor, som du sedan kan hänga in till hönsen som sysselsättning. Det fungerar också bra att smula lite torkade nässlor i maten, då får du extra fina gulor även under vintern! Farmor Valborg gjorde alltid så – och fick fina gyllene gulor hela vintern 🙂

Värme
Nu är det också dags att se över värme inför vintern. Vintertid vill man att vattnet i hönshuset inte ska frysa. Det kan man åtgärda med en värmeplatta, som håller vattnet frostfritt. Värmeplattan ställs passar de flesta vattenautomater. Placera värmeplattan på något material som ej är brännbart, så som en marksten, betongplatta eller liknande. Den ska ej placeras direkt i stömaterialet på golvet. Undvik att värmeplattan blir blöt då det är en elektrisk produkt. Se till att kabeln inte kan bli skadad av att något djur kommer åt att bita eller hacka på den. Man kan göra en skåra längs med en bit trädgårdsslang som petar in elkabeln i, då är den bättre skyddad.

Vill man inte använda värmeplatta kan man tillföra värme med en strålvärmelampa. En värmearmatur kan förses med glödlampa med rött ljus, eller en keramiklampa som endast avger värme. Fördelen med en värmelampa är att hela hönshuset värms upp, vilket innebär en torrare miljö för hönsen. En del väljer att ha två värmearmaturer, en med rött ljus dagtid och som ”extravärme”, en med keramiklampa nära sittpinnarna för nattetid.

Här hittar du värmearmaturer, värmeplattor och lampor >>