Publicerad den

Kycklingar – pyssligt men ack så roligt!

kyckling
Maranhöna i vårsolen

Snart kommer vårmånaderna – ljusare dagar och det är så mycket roligare att vara ute i trädgården! Corona-virusets framfart har också medfört att många nu njuter lite extra av trädgården, och hittar mer tid att sätta planer i verket som man kanske burit på länge. Vi märker att det är många som funderat på att skaffa höns i trädgården, och just i år bestämt att det dags att skaffa höns eller kycklingar. Ett alternativ är att köpa vuxna höns eller unghöns, det är lite enklare än att börja med kycklingar och man får ägg lite snabbare. Välj då varsamt var du köper dem så att du får en frisk flock som start.

Kycklingar är en rolig start, men lite mer arbete. Det finns en hel del att fundera på, frågorna kan bli många! När vi kör våra kurser får jag ofta frågor om just kycklingar, likaså när jag pratar med alla fina kunder som hör av sig. Här kommer därför ett inlägg om ”bra att tänka på” när det gäller kycklingar!

Skaffa höns; när och hur?

Agda-Lena ruvar

Det finns flera olika val när man väl bestämt sig för att skaffa höns. När vill man börja? Vår och sommar är en alldeles utmärkt tid, då är det mysigt och roligt att socialisera lite med hönsen ute, lära känna dem och umgås. Det går naturligtvis bra att skaffa höns även andra tider på året, men våren och sommaren inbjuder till att ta med kaffekoppen och en stol ut till hönsen. Morgonkaffe i hönsgården är ett fint sätt att börja en lördagsmorgon. (Glöm bara inte att ta med lite goda matrester, havregryn, majs eller annat mys till hönsen!)

Våren innebär också att hönsen blir mer benägna att ruva. Har man egna höns och en höna som vill ruva (som Agda-Lena här i redet) kan man lägga befruktade ägg under en höna. Ett alternativ är också att kläcka själv i äggkläckare, mer jobb men också en fin upplevelse. Våren och sommaren är också den tid då det är enklast att hitta små kycklingar att köpa. Oavsett vilken väg man väljer är det vara bra att vara påläst.

21 dagars väntan

Startpaket kycklingar

Från det att hönan börjar ruva/man lägger ägg i kläckaren tar det cirka 21 dagar till kläck. Om du inte har egna befruktade ägg, kan du skaffa från någon som har den ras du önskar. När man hämtar ägg eller får från någon annan, kan det vara klokt att doppa dem med Virkon för att undvika smitta (om du inte har järnkoll på den du hämtat från). I sådana fall – doppa snabbt, inte gnugga eller torka, låt självtorka på rent hushållspapper. Hinnan som finns naturligt runt ägget måste man vara rädd om! Äggen måste vara rena och hela. Porerna i ägget är öppna, kycklingen syresätts helt enkelt genom äggskalet.

Det är också viktigt att låta äggen ligga ett dygn när du fått dem. Låt dem ligga i äggkartong, och lägg sedan något under äggkartongen så att den lutar. Luta åt andra hållet efter cirka 12 h. Detta gör man för att gulan ska centreras, den hålls på plats av äggsnoddarna och kan hamna i fel läge under transport. Du får bättre kläck om du är tålmodig och väntar.

Märk därefter äggen (blyerts är enklast), så att du vet att det här är ägg avsedda att kläckas. Enklast är att rita ett kryss eller en ring, märk gärna på flera sidor eftersom märkningen kan suddas ut av hönans ivriga ruvande. Då har du också koll när om du vänder själv i kläckaren Nu är det dags att lägga äggen i kläckaren eller under hönan. Välj en kläckare av god kvalitet så får du bättre kläck.

Om du har höna som ruvar får du också hålla koll på vilka ägg som finns under hönan. Det är lätt hänt att hjälpsamma höns lägger dit fler. (De kan faktiskt bära dit fler eller flytta iväg ägg genom att bära dem under vingen. De är rätt luriga!) Man kan tycka att det är roligt och mysigt, men det är inte lika kul när hönan kliver av dag 21-22 när de första kycklingarna kläcks och man har ägg i redet som är halvt utvecklade. Försök också se till att ruvhönan får lugn och ro, och att hon äter och dricker ordentligt.

Har du ägg i kläckare och kläcker manuellt, ska de inte vändas efter dag 18. Följ instruktionerna för just din kläckare när det gäller fuktighet och temperatur.

Lysa ägg

Dag 7-9 bör man lysa ägget för att se att det finns liv i det. Väntar man för länge är det svårt att se. Det man ska kika efter är spindeln, det vill säga nätet av blodkärl på insidan av äggskalet som försörjer kycklingen.

Ta bort ägg som det inte är liv i. Ett ägg som är dåligt kan i värst fall ruttna och explodera, då skadas de andra äggen. Blir äggen kladdiga och smutsiga så täpps porerna i skalet igen.

Skulle det hända att äggen blir mycket smutsiga, eller att ägg går sönder i redet, kan det vara bättre att ta bort dem och börja om, särskilt i början av ruvningen. Man får dock ta hänsyn till att det är jobbigt för hönan att ruva, hon kan inte ligga i redet hur många veckor som helst.

Kycklingkläck!

Första hålslaget är så spännande! 21 dagars väntan kan kännas oändlig. Har du en höna som sköter ruvningen sköter hon kycklingarna när det kommer, visar dem var det finns mat, vatten och håller dem varma. Har du ägg i kläckare, får du sitta på händerna när du får hålslag 🙂 När de väl börjar kläckas – öppna absolut inte. Då kommer kycklingen inte ut. Om hinnan torkar fastnar kycklingen. Från hålslag till kläck kan det ta upp till 48 h, nu gäller det att ha tålamod. Låt kycklingarna stanna i kläckaren tills de är torra.

Kycklingar behöver värme, mat och en smula kärlek

Det absolut viktigaste för små kycklingar är värme. Kycklingmamman sköter oftast det, har du kläckt i kläckare behöver ha värmelampa alternativt värmetak.

Kycklingar tål inte kyla, fukt och drag. Lungorna sitter uppe i ryggen, det är direkt livsfarligt för dem att bli blöta eller kalla.

Ha inte för bråttom med att ge dem mat. Första dygnet klarar de sig på gulsäcken som de fått med i magen. Vatten behövs däremot. Foder- och vattenautomater behöver vara anpassade till kycklingar. Små kycklingbebisar är som små barn, de har lätt för att drutta i på fel ställe och helt enkelt drunkna om det kan göra det.

Maten behöver vara anpassade till kycklingar. Får de bajs som fastnar i rumpan behöver man rengöra, enklast med blöt tops. Om det fastnar kan kycklingen i värsta fall avlida, det kan gå ganska fort så det gäller att se upp.

Se till att underlaget är bra att gå på så de inte halkar. Första och andra dygnet är en handduk bäst. Du behöver också hålla rent, de äter mycket och pruttar mycket. Genom att hålla vatten och maten rent undviker du bakterier som gör kycklingarna sjuka.

För övrigt är det bara att njuta och titta på ”kyckling-tv”. De är ljuvliga! Kycklingar man hanterar mycket blir tamare.

Tiden med små dunbollar varar inte så länge, redan efter några dagar kommer fjädrarna. Bilderna nedan visar en kyckling som är 6 dagar och 18 dagar. Du behöver behålla dem i skyddad miljö tills de är cirka 10-12 veckor om du kläckt dem inne och ska ha dem tillsammans med en hönsflock. Med värme och kycklingvänlig miljö kan du ha dem in hönshuset tidigare om de möjlighet att komma undan vuxna höns.

Det finns mycket att berätta om kycklingar – alla detaljer hinns inte med i det här inlägget. Fler blogginlägg kommer 🙂 Lycka till! /Anna

Kyckling som är 6 dagar, blandras.
Kyckling 18 dagar, blandras.

Nyfiken på äggkläckare? Här hittar du våra äggkläckare! >>

Foder- och vattenautomater till kycklingar hittar du här >>

Värme till kycklingarna >>

Startpaket kycklingar >>