Publicerad den

Välj rätt äggkläckningsmaskin!

Kyckling

Att kläcka kycklingar från olika fåglar är fantastiskt roligt! Allra bäst är om man har en höna som vill ruva, men så är ju inte alltid fallet.

Att kläcka fram själv är ett fint sätt att utöka sin flock, likaså ett bra sätt att starta upp en ny flock. Det är inte alldeles enkelt att välja rätt äggkläckare. Vi har därför gjort en enkel guide.

Storlek på äggkläckningsmaskin
Vilken storlek du väljer beror på hur många ägg du vill ska rymmas i varje kläck. För att komma fram till rätt storlek behöver du först fundera över hur många individer du vill utöka din flock med. Vad du än kläcker fram så blir oftast ungefär hälften av de kläckta äggen hannar.

Beroende på årstid, ålder på äggen, hur äggen hanterats, befruktningsgrad m.m. så kan antalet kläckta ägg variera ganska kraftigt. Här kan du läsa mer om hur du bäst hanterar avelsägg >>

Om du fått tag i bra avelsägg kläcks cirka 80% av äggen. Tänk då på att ungefär hälften blir hannar och hälften honor.

Inte bara höns
De flesta äggkläckare av bra kvalitet har tillbehör som gör att du kan kläcka mer än bara hönskycklingar. Många som startar med höns skaffar med tiden både ankor, gäss, kalkoner och vaktlar. Med rätt vald äggkläckningsmaskin behöver du bara komplettera med rätt tillbehör. Vi har därför valt att arbeta med Brinsea, då de har tillbehör som gör det enkelt att komplettera även efter några år.

Välj rätt funktioner
Är det viktigt för dig att din äggkläckare sköter det mesta själv? Då ska du välja en helautomatisk äggkläckare. Det finns olika steg av automatiska funktioner:

  • Brinseas äggkläckningsmaskiner som heter Eco har bra och tydliga basfunktioner, men du får själv vända äggen tre gånger per dag på mini- och maximodellerna. Ovation-modellerna har vändning. Du får fylla på vatten och läsa av temperaturen manuellt på en glastermometer då det inte finns någon digital display. Temperaturen justeras med hjälp av en justeringskruv. Vatten fylls på i ett vattenmagasin i botten på maskinen.
    Däremot ryms fler ägg i denna äggkläckare än i de modeller som har automatisk vändning. En äggkläckare som exempelvis Brinsea Maxi II Eco rymmer exempelvis cirka 30 hönsägg.
  • Benämningen Advance på Brinseas äggkläckare betyder att du har en digital display där du kan läsa av fukt och temperatur. Dessa modeller har automatisk vändning av äggen. Du kan justera temperaturen på den digitala displayen. Vatten fylls på i ett vattenmagasin i botten på maskinen.
  • EX är den mest avancerade av Brinseas modeller. Här har du digital display där du kan justera fukt och temperatur, du har en vattenpump som förser maskinen med rätt mängd vatten. Vändningen är automatisk. Dessa modeller är oftast populärast, då du i princip lägger in äggen, håller koll och låter automatiken sköta resten.
  • Willab har en äggkläckare, med automatisk vändning och en digital display. Du kan justera temperatur med hjälp av den digitala displayen. Vatten fyller du på manuellt i vattenmagasin i bottenplattan. Willabs äggkläckare är inte avsedd för vaktlar.

Läs bruksanvisningen för just din kläckare! Är du nyfiken innan du köper äggkläckare? Ladda ner och läs bruksanvisningarna på vår sida >>

Tillbehör & reservdelar
Det finns en mängd olika tillverkare av äggkläckningsmaskiner på marknaden. Att investera i en äggkläckare som är stabil och har ett bra andrahandsvärde kan vara klokt. En stabil äggkläckningsmaskin håller temperatur och fukt på rätt nivå. Det gör att du får ett bättre kläck med friska kycklingar.

Kanske tänker man inte främst på tillbehör och reservdelar när man väljer första gången. Då äggkläckningsmaskiner har rörliga delar är det dock bra att göra det.

Brinsea erbjuder 3 års garanti när du registrerar din produkt. Då vi är auktoriserade återförsäljare hanterar vi eventuell reklamation och även reparation. Brinsea är en kvalitetskläckare. Mer om Brinsea hittar du här >>

Vill du veta mer om att kläcka kycklingar?
Med kunskap blir det så mycket roligare och enklare! Vi har därför en blogg där Anna delar med sig av tips och tricks 🙂

Kycklingar – pyssligt men roligt! >>

Kycklingskötsel >>

Kläcka i äggkläckare >>

Avelsägg – så här gör du >>

Kläcka vaktlar >>

Vi finns – hör av dig!
Vi är måna om att det ska bli bra för dig som köper äggkläckare, värmetak eller andra kycklingtillbehör från oss. Har du frågor kan du alltid slå Anna en signal eller skicka ett mejl 🙂 Kan vi svara vi så gärna <3

Anna når du telefon 0708221845 eller epost anna@honshuset.se

Anna är nyfiken hos Brinsea