Publicerad den

Våren – tid för fler ägg!

vaktelägg

Ägg är både gott och nyttigt – många som skaffar höns tycker att de egna äggen är överraskande goda och vackra! Det känns alltid fint att använda dem, mer närproducerat än så blir det inte. Vill man kan man också skaffa höns som ger olika färger på äggen, det ger en extra vacker färgpalett i köket. När vi är ute och berättar om att ha höns i trädgården vill många veta mer om just äggen. Här kommer därför ett längre inlägg om – ägg!

Annas höna ”Lilla Grå”

Ägget – så här går det till när hönan ”gör” ägg!
Det tar ungefär ett dygt, ca 20-26 timmar, för ett ägg att bildas, från det att äggulan lämnar äggstocken.
Det börjar i hönans äggstock där en äggula mognar. Mognaden tar ca 1 dygn. När gulan har mognat släpper äggledaren ner gulan i äggtratten. Om ägget befruktas är det här det sker, så att en kyckling kan bildas. (Utan tupp – ingen kyckling. Men – det blir ägg utan tupp!)
Därefter färdas gulan genom äggledaren där äggvitan bildas, det tar ungefär 3-4 timmar. Nästa anhalt är skalkörteln, här bildas äggskalet och sist men inte minst den vackra färgen på äggskalet. Skalkörteln får arbeta ca 20-26 timmar för att slutföra produktionen av ett ägg. När hönan ska värpa så tar ägget en sista färd genom den gemensamma kanalen för avföring och urin och ut kommer ägget genom hönans kloak.

Under skalet
Gulan innehåller fett, proteiner, mineraler och vitaminer. Har du funderat över de små snoddarna du hittar i vitan? De kallas äggsnoddar och består av äggvita, deras uppgift är att hålla gulan på plats. Vitan innehåller mest proteiner, skalet består mestadels av kalcium. I den trubbiga änden finns luftblåsan, den blir större ju äldre ägget är.

Ett ägg innehåller det mesta som kroppen behöver förutom C-vitamin och kolhydrater. Näringsvärdet påstås vara högre i ägg som kommer från frigående höns som har möjlighet att gå ute och picka i sig grönfoder och vad naturen bjuder. Färgen på gulan kan variera, detta beror på vad hönan äter. Om hönan får tillgång till färskt grönfoder så blir gulan gulare och kan till och med bli nästan orange. Även de ägg som kommer från våra stora äggproducenter kan ha riktigt gula äggulor. Då beror oftast detta på att man har tillsatser i deras foder såsom paprikapulver och tagetes. Farmor Valborg gav torkade nässlor till hönsen på vintern, och fick välmående höns och gulare gulor!

Ägg-gulor

Grönt, brunt eller vitt – är det någon smakskillnad?
Vi får ofta frågan om det  är någon smakskillnad på bruna och vita ägg. Svaret är nej, det är ingen skillnad på smak eller näringsvärde. Men visst kan ägg skilja sig från varandra i smak och näringsvärde, men det beror mer på vad hönan äter och hur hon mår.

Personligen tycker jag att ägg från höns som har tillgång till att gå ute och picka i sig vad naturen bjuder på smakar bäst. Men se upp med vad du ger dina höns att äta! Om du ger dem för mycket kål eller fisk kan detta påverka smaken negativt. 

Men – hur många ägg blir det då från varje höna?
En höna kan lägga 5-6 ägg i veckan under sin värpperiod, detta varierar beroende på hur gammal hönan är och vilken ras det är. En del värper fler ägg per år och en del färre. Det kan vara bra att ha koll på när du väljer vilken hönsras du vill ha. När hönan är ung och i början av sin äggkarriär så värper hon små ägg med tjockare äggskal. Det beror på att oavsett storlek på ägget så har det samma mängd skal. När hönan är gammal så lägger hon större ägg med skörare skal. När hönan är ung så kan det hända att hon lägger ägg med dubbla gulor, det brukar rätta till sig när hon fått ordning på äggläggandet. 
När hönan ruggar, ruvar eller det är mörkt ute blir det inga eller färre ägg. Höns styrs av ljuset, när våren kommer och dagarna blir längre blir det fler ägg. Förr räknade man cirka en höna per person i hushållet för att hålla med ägg till familjen. Då räknade man inte riktigt med att man alltid hade gott om ägg året om, utan när våren kom och äggproduktionen blev större kunde man äta desto fler än under mörkaste vintern!

Äggkartong utan tryck
Ägg från Annas lilla flock

Nej – vi har inte färgat äggen.
I butikerna ser man oftast bruna eller vita ägg. När vi var ute och föreläste upptäckte vi att många inte sett något annat. Vi har med oss ägg i olika färger och de flesta tog för givet att vi färgat dem., men så är det ju inte! Färgen på äggskalen kan variera, det finns vita, bruna, mörkt chokladbruna, svagt rosa, olika gröna nyanser, ljusblåa och ägg med prickar på i olika kulörer.

De bruna äggskalen är oftast vita på insidan med det bruna pigmentet på utsidan. Ibland kan det synas igenom om det är mörkare prickar på äggskalet. Men om äggskalet istället är grönt eller åt det blå hållet så har ofta äggskalet en blå-grönare insida också.

I skalet på ett ägg så finns det ca 10.000 små porer som hjälper till att transportera syre in till kycklingen. De är så små som 0.017mm i diameter. Om ägget blir befruktat så tar det 21 dagar för kycklingen att utvecklas. Porerna är livsvikta för kycklingen, men innebär också att starka dofter och smaker kan smita in i ägget genom porerna. Man kan råka ut för att ägget har tagit smak av något det legat nära, som rå lök eller rökt korv.

Het gryta med kikärter och spenat

Varför är ägg så svårskalade ibland?
Om du kokar ett dagsfärskt ägg så kan det vara knepigt att skala det utan att äggvitan sitter fast i skalet. Använder du istället ett ägg som är en vecka gammalt så är det lättare att skala. Då har hinnan (cuticula) som finns på insidan av skalet och membranet som omsluter vitan hunnit separera från varandra eftersom ägget har förlorat lite av sin vätska. Detta gör att ägget blir mycket mera lättskalat. 

Förvara dina ägg rätt!
För att ägg ska få så lång hållbarhet som möjligt bör man förvara dem i kylskåp och med den spetsiga änden nedåt. Undvik att tvätta äggen om de inte är smutsiga. När hönan värper ägget så är ägget blött, det blöta torkar in och bildar en skyddande hinna på ägget. om du tvättar ägget så försvinner hinnan. Ett rent ägg utan sprickor i kan hålla i 2-3 månader om det förvarats i kylen.

När du knäcker ett dagsfärskt ägg så är gulan fast och hög. Runt gulan finns då en fast och ganska hög vita som omges av en rinnigare del av vitan. Efter någon vecka är fortfarande gulan fast och hög, även vitan är fast och fin. Dock har den rinnigare delen av vitan börjat bli något mindre vattnig då ägget har förlorat lite av sin vätska. När ägget sedan börjar bli äldre så blir gulan rinnigare och lägre, vitan har också blivit rinnigare och lösare. 

Om du har stor tillgång på ägg och vill spara dessa under längre tid så kan du frysa in dem. Men du bör knäcka dem för annars spricker äggskalet i frysen då ägget expanderar. För bästa resultat knäck äggen, vispa samman till en jämn smet. Frys in i burkar, men lämna lite plats då de expanderar. När du sedan tinat äggsmeten så är den lite geleaktig, men den funkar fint att använda i rätter som pannkakor och omeletter. De frysta äggen håller sig ca 1 år. 

Äggskal som gör nytta
Släng inte äggskalen, torka och krossa istället! De äggskal som jag får när jag knäckt råa ägg torkar jag på en bricka i ca 3 dagar. För att slippa äggskal som sprätter omkring lägger jag dem i en glasburk med lock och skakar den, vips har jag krossade äggskal utan spill.

Torkade krossade äggskal kan du ge dina höns istället för snäckskal, då får de tillbaka kalk så att de kan bilda fina äggskal. Krossade äggskal kan även användas som hjälp om det bränt fast i en kastrull, ,skrubba med de krossade äggskalen så släpper de fastbrända lättare. Om man har en vas eller flaska som är svår att komma ner i med diskborste så kan du skaka flaskan/vasen med ljummet vatten, diskmedel och krossade äggskal då blir den skinande ren igen.

De är också utmärkta att använda krossade som jordförbättring i dina odlingar.

Har du ägg har du alltid bra mat hemma!
Ägg är en fin bas till så mycket mer än pannkakor och våfflor. Omeletter kan varieras i det oändliga, kokta och skivade på en macka eller en riktigt bra äggröra som rörs krämig med en klick creme fraiche – du behöver inte vara hungrig om du har ägg hemma. Det är en härlig känsla att varje morgon kunna smyga ut till hönsen med lite smarriga matrester, och hämta tillbaka ett nyvärpt ljummet ägg. Kanske en av anledningarna till att allt fler skaffar höns i trädgården 🙂

/Anna