Hönshus

När vi startade Hönshuset Blekinge AB började vi med att bygga hönshus. Det gör vi inte längre, eftersom vår webbshop växer, och vi helt enkelt inte hinner med. Vi vill här dela med oss av vår resa, och tips när man planerar för sitt egna hönshus!

Drömmen om att skaffa höns finns hos flera av våra bekanta, men många upplevde det svårt att hitta ett bra hönshus anpassade för svenska förhållande. Vi funderade på hur man skulle kunna bygga ett hönshus som inte väger så mycket, är lätt att flytta, och som är väl genomtänkt i minsta detalj. Vi bestämde oss för att bygga ett hönshus i miniformat, tänkt för den minsta trädgården. Hönshuset är tänkta för en liten grupp höns (3-4 st normalstora), planerar man att skaffa en större besättning bör man bygga betydligt större. Vi använder vårt hönshus som exempel när vi har kursverksamhet, för att man ska se detaljer som gör det enklare att underhålla och som ger en bättre miljö för hönsen. När det gäller placering av hönshuset bör man tänka att det ska vara så torrt som möjligt, med möjlighet till skugga. För varmt eller för fuktigt är jobbigt för höns, de vill ha skugga och torrt.

Stomme
Vårt hönshus skiljer sig från de flesta andra, främst genom att vi valt att bygga på stålstomme. Det innebär att det är förhållandevis lätt, och därmed också lätt att transportera och flytta, det ryms på en ordinär släp. (Vikten är ungefär som en motorcykel, drygt 250 kg. ).

Att bygga på trästomme är enklare, men ger ett tyngre hönshus. Vill man ha det på hjul och bygga i trä kan man bygga på en stomme som tål tyngden och som är ”färdig”, exempelvis underredet på en vagn.

Enklast är att bygga direkt på mark, på plintar eller torpargrund. Man bör då se till att ha en väl ventilerad grund, men också tänka på att man bygger så att det antingen blir stängt för skadedjur eller helt öppet, så att man inte bjuder in till att skadedjur bosätter sig under hönshuset.

Planering för underhåll
Hönshuset är utformat med två rejäla dörrar bak, för att underlätta rengöring. På andra gaveln finns hönsluckan. På sidan finns en servicedörr, där man enkelt kan fylla på foder och vatten. På andra långsidan finns ett litet fönster, med tvåglas i. (ej öppningsbart). Om man önskar kan man ansluta utegård mot gaveln, och når därmed servicedörr och rengöring utan att gå in i hönsgården. I vårt hus har vi en större utegård, som är rovdjurssäker. (Ej den som är på bilden ovan, här hade vi en mindre gård då vi hade en höna med kycklingar som inneboende)

Samma tänk när det gäller planering gäller för ett större hönshus. Att rengöra enkelt, kunna fylla på med mat och vatten och hämta in ägg varje dag utan att krångla sig igenom hönsgården gör det dagliga pysslet smidigare. Kan man köra intill med en skottkärra underlättar det rengöring. Har man möjlighet är det också klokt att bygga in ett utrymme utanför själva utrymmet för hönsen, där man kan förvara foder m.m.

Invändigt finns sittpinne som går att ta ut för rengöring, rede och krokar i taket till vatten, mat och värmelampa. Sittpinnen är tillverkad av trä, och ligger stadigt i balkskor monterade på väggen. Sittpinnens kanter är slipade, så att de ska vara mjuka och fina för små hönsfötter. Det är viktigt att sittpinnen har en tillräcklig bredd och är stadig, cirka 5-6 cm bred. När höns sover vilar de bröstbenet mot sittpinnen. Vid rengöring kan man lägga lite kiselströ på sittpinnens ändträ, för att förebygga ohyra. Under hösten då det är störst risk för ohyra, ”målar” vi även sittpinnarna med lite kiselströ uppslammat i vatten, så att hela sittpinnen är täckt. Då sitter kiselströet kvar lite bättre.

Här har vi också tätat varje skrymsle och vrå innan vi målat, för att underlätta rengöring och underhåll. På så sätt ges bästa möjliga förutsättningar att hålla undan ohyra, och om så behövs kunna sanera. Golvet har plastmatta som är enkel att rengöra. Mattan går upp ca 20 cm på väggen, trösklar är också klädda med matta och har en list som avslutning för att förstärka hållbarheten. Hittills har vi varit förskonade från röda hönskvalster, vilket känns skönt! Det är lätt att tro att man alltid får ohyra när man läser olika forum, men genom att förebygga kan man undvika en hel del. Har man väl drabbats är det också enklare att åtgärda om man tänkt till innan man bygger.

Isolering och ventilation
Det finns olika sätt att resonera runt att isolera eller ej i hönshus. Om man behöver isolering beror delvis på vilken ras man har, men också var i landet man bor. Vi föredrar att ha isolerade hönshus, eftersom det skyddar mot kyla på vintern och värme på sommaren. Vi har isolerat med 70 mm isolering.
Hönshuset har tre ventiler, för att ge god ventilation. Ventilerna når man enkelt i dörrarna bak, och i nocken på gaveln mitt emot. Ventilerna är placerade så att luften cirkulerar nerifrån, i ventilerna i dörrarna, upp i nocken på motstående vägg. Det är viktigt att ha god ventilation i ett hönshus, fukt gynnar ohyra. Höns avger också mycket fukt och värme, mer än man tror. Bygger man ett större hönshus kan man också göra en högre ”skorsten” för att få till en god ventilation.

Detaljerna som gör det!
Vårt hönshus är målat med Bestå färg, för att ge ett gott skydd. Allt ändträ är noga inoljat, därefter är allt grundmålat för att därefter täckas med tre lager färg. Med underlagspapp, shingel och handgjorda plåtdetaljer har taket fått ett gott skydd. Spången ut i hönsgården är stadig, och har tvärslåer som är stadiga att gå på så att hönsen inte glider. De bör vara ganska kraftiga, så att de kan gripa runt dem när de går ut och in ur hönshuset. Spången är enkel att lyfta ut och rengöra, den sitter med två stadiga hakar och lyfts enkelt bort.

Hjulen är stadiga och klassade för rätt vikt. De hjulen framtill är svängbara, här finns också handtag för att göra det möjligt att flytta huset.

Redet bör placeras så att det är så mörkt och ostört som möjligt. På detta hönshus har vi ett brett rede som är utanpåliggande, där vi hämtar äggen utifrån genom att lyfta på locket. Vanligtvis räknar man ett rede för fem höns, inte ett per höna. De väljer oftast ett favoritrede tillsammans, även om man har flera rede. Man kan också köpa ett färdigt rede och montera. Hönsens favoritrede hos oss är ett rede med liten gardin, CozyNest. Enkelt att rengöra, och tydligen supermysigt enligt hönsen. När vi testade hemma hos Anna övergav de raskt alla andra rede och köade för att få värpa i detta.

Hönshus mått:
Yttermått: 160×120 cm
Innermått: 140×100 cm, höjd upp till spetsen innertak ca 135 cm.

Utegård
Utegården bör vara rymlig, så att de har sysselsättning och möjlighet att röra sig. Finns det buskar och grönt, försök bygga in det istället för att ta bort det. Höns vill gärna ha skugga, och trivs under buskar och träd. Vinbärsbuskar brukar också vara populärt, både som mat och sysselsättning. Det gäller dock att få dem att rota sig utan att de blir uppätna eller uppgrävda. Om du planterar i hönsgården kan du lägga lite stenar över rötterna så klarar de nyplanterade buskarna sig bättre!

Nätet bör vara kraftigare än hönsnät för att stänga ute rovdjur. Putsnät är det som oftast används, välj gärna minsta maskstorleken. Maskorna är då så små att man stänger ute mink och andra mindre rovdjur. Runt om hönsgården bör man gräva ner ett nät, som sitter stadigt i underkanten av hönsgården och sedan viks utåt runt om. Det bör vara minst lika långt som en rävs framben 🙂 Rovdjur som börjar gräva gör det intill hönsgården, backar lite och fortsätter, finns då nätet fortfarande kvar ger de oftast upp.

Vi har valt att täcka taket med nät, för att hindra fåglar och rovdjur att ta sig in. En del av taket är också täckt, för att ge skydd för regn och snö. I södra Sverige är snön oftast inget problem, här fungerar det bra med tak och nät över.

Ett gammalt trädgårdsbord fungerar utmärkt som utkikspunkt, och en foderkorg ger bra sysselsättning och fräsch mat.

Höns behöver också möjlighet att bala, för att hålla sig rena. Man kan göra iordning en plats med torv/sand-blandning, våra egna höns har ratat alla försök till fina platser att bala som vi gjort iordning och själva grävt upp en plats i jorden där det är torrt och trivsamt. Tillgång till grus är också viktigt, för att de ska kunna smälta maten. Vintertid kan man erbjuda fodergrus, om de har svårt att hitta grus naturligt. Ger man hela frön behöver de grus, ger man bara pelletrerat foder har de inte riktigt lika stort behov av grus.

Underlaget i hönsgården är det som är svårast. Även om man har en fin gräsmatta när man just byggt hönsgården, brukar den försvinna ganska snabbt, framför allt vintertid. Höns gillar att gräva, och gör så större delen av den vakna tiden! Det blir oftast helt enkelt jord efter ett tag. I en mindre hönsgård kan man lägga in halm, det är trivsamt att plocka i och håller hönsen lite renare. Genom att strö ut lite lite fröer i halmen då och då har de en trivsam sysselsättning. Halmen byts ut då den blivit smutsig, höns pruttar en hel del.

Genom att hålla rent i hönsgården och plocka upp, hålls den fräschare och luktfri. Har man jord som bas kan man helt enkelt gräva om den när den blivit för smutsig. Sand är också ett alternativ, som kan fungera ganska bra för många. Sand kan också bytas ut om den blir för smutsig. Det som fungerar sämre är material som drar till sig fukt.

En trivsam hönsgård är viktig även om man låter hönsen gå fritt under dagarna. Våra höns går fritt när vi är hemma, men trivs bra och är trygga i hönsgården när vi är iväg.