Publicerad den 2 kommentarer

Kläcka vaktlar

Märka vaktelägg

Att kläcka vaktlar är fantastiskt roligt, små som humlor och söta som socker 🙂

När du bestämt dig för att kläcka vaktlar så finns det en del saker som kan vara bra att tänka på. Det finns säkert fler goda råd och tips än vad vi ger, men här delar vi med oss av hur vi gör. Har du en vaktel som vill ruva är det naturligtvis bäst, annars kan man kläcka i en äggkläckningsmaskin.

Bra att tänka på när man väljer ägg
Börja med att fundera på om du ska köpa avelsägg eller om du ska använda ägg från din egen besättning, om du har en sådan. Om du ska köpa avelsägg så kan man hämta hos den som säljer eller skicka efter. Bra att tänka på är att äggen är väldigt små, de tappar därför lätt fukt vilket innebär att luftblåsan blir för stor. Då kan kycklingen ha svårt att utvecklas som den ska. Se därför till att få så färska ägg som möjligt, speciellt om de ska skickas. Det tar ju några dagar för äggen att komma fram 🙂

En liten kyckling ska bildas av de näringsämne som finns i ägget från början. Det är därför också viktigt att vakteln som lagt ägget fått bra mat för att ge förutsättningar för en livskraftig och stark kyckling.

Låt äggen vila
När du fått hem dina ägg (eller samlat egna ägg) är det bra om de får vila ett dygn så att äggulan blir centrerad i ägget. Gulan sitter fast i två äggsnoddar i ägget, en i vardera sida, som har till uppgift att hålla äggulan på rätt plats. Om gulan inte är i mitten av ägget så kan groddskivan (där kycklingen börjar bildas på gulan) ligga mot hinnan som finns mellan själva äggvitan och skalet. Då kan kycklingen bli missbildad, inte utvecklas som den ska eller inte bli någon kyckling alls. Ett lätt sätt att centrera gulan är att lägga äggen i en äggkartong och lägga den så att den lutar. Lägg äggen med den spetsiga änden ner så att luftblåsan hamnar högst upp. Du kan lägga en bok under ena änden så att den höjs upp. Ändra lutningen två gånger per dygn. Märk kartongen med en sol och en måne, eller på annat sätt, så att du kommer ihåg vilken ände du haft upp sist.

Förvara svalt
Förvara gärna äggen något svalare än rumstemperatur och ej i direkt solen. Kanske har du en källare eller ett garage som är lite svalare, optimalt är runt 12-16 grader. Finns det inte möjlighet att förvara dem svalt så är bättre att du har dem i rumstemperatur än i kylskåp.

Rena ägg
Välj så rena avelsägg som möjligt. Du ska inte tvätta dina avelsägg, då tar du bort den naturligt skyddande hinnan som förhindrar smuts och bakterier från att komma in. Vad som däremot är bra är att desinficera äggen med Virkon.

Använd gärna Virkon för att torka ur din kläckare både före och efter kläck, då minskar du risken för att få in sjukdomar i din besättning. 

Lys äggen!
Innan du lägger in dina ägg i kläckaren eller under vakteln så är det bra att lysa äggen. Då vet du att dina ägg är hela utan sprickor och att luftblåsan är hel. De äggen som har grönt eller blått pigment kan vara svårare att lysa. Även de ägg som har mycket mörka mönster i skalet är lite svårare att lysa. Det finns ägglampor för bruna ägg som är lite kraftigare, de funkar bra till vaktelägg. På bilderna nedan har vi använt en sådan, med en tillsats som gör att lampan sluter tätt runt vaktelägget. Vi plockade bort några ägg som hade sprickor. Vi lyste även äggen en bit in i kläcket för att se så att äggen utvecklades. På bilderna nedan ser du först ett obefruktat ägg utan utveckling, på den nedre bilden ser du att kycklingen utvecklas eftersom du ser blodkärl.

Äggkläckningsmaskin eller vaktel som ruvar
Om du har turen att få en vaktel som vill ruva och köpt avelsägg så ska du behandla äggen precis som när du ska kläcka i maskin. Har dina vaktlar själva värpt äggen som de lagt sig på så behöver du inte göra något med äggen. Se till att vaktelhönan får vara ifred så hon inte blir bortkörd av de andra vaktlarna. Får hon inte vara ifred kan det vara bra att flytta henne och äggen till en lugnare plats. Har man möjlighet så kan man skärma av en del av buren där hon lagt sig så att hon får lugn och ro. 

Har du ingen vaktel som vill ruva, kan du kläcka i en äggkläckningsmaskin. När du väljer vilken äggkläckningsmaskin du ska använda så gäller det att läsa på om den lämpar sig för att kläcka vaktlar i. En del modeller har specialtillbehör som gör att de lätt går att anpassa till de små vakteläggen.

Läs instruktionerna för just din äggkläckningsmaskin,  det skiljer sig åt från olika fabrikat och olika modeller. Var noga med att följa de instruktioner som gäller din maskin. Var noga med att välja en kläckare som passar dig. Vill du ha en kläckare med automatisk vändning eller ska du vända äggen manuellt minst två till tre gånger per dygn? Om du väljer en kläckare med manuell vändning så är det bra att spraya vatten in i kläckaren varje gång du lyft på locket för att vända. Ha en helt ren sprayflaska med rent vatten som är ca 40 grader. Det behöver vara lite varmare än temperaturen i kläckaren. När du sprayar in i kläckaren så tappar vattnet någon grad direkt. Vi vill ju inte att äggen ska kylas ner. Försök få så fin dimma som möjligt på sprayflaskan. Spraya ett par spray in i kläckaren så höjer du fukten igen. 

Starta gärna din maskin ett dygn eller två innan kläck. Då hinner du se att värme och fukt fungerar som de ska. Tänk på att placera din kläckare i ett rum med så jämn temperatur och så jämn luftfuktighet som möjligt. Ställ din kläckare på ett bord eller i en hylla så att du undviker drag på golvet. Kläckaren behöver ha bra cirkulation på luften runt kläckaren, så instängd i en garderob eller i ett skåp är inte bra. Det är viktigt att du placerar din kläckare så att den inte hamnar i solen. Då kan temperaturen i kläckaren bli för hög och kycklingarna dör. Har du ett rum där du kan dra ner persiennerna eller en rullgardin är det bra, då blir temperaturen stabilare. När du ska fylla på vatten i din äggkläckningsmaskin använd rent ljummet vatten. Kallt vatten kan få temperaturen att sjunka.

För att din äggkläckningsmaskin ska fungera bäst så bör du fylla den mad det antal ägg den är avsedd för. Har du inte så många ägg så fyll den till minst två tredjedelar. Detta är för att när äggen blivit genomvarma så hjälper de till med att stabilisera värmen. När äggen sedan börjar kläckas så avger de mycket fukt som behövs för att behålla rätt fuktighet vid kläcket. Märk din ägg med en blyertspenna, kryss på en sida och en ring på den andra tycker jag funkar. Då är det lätt att se vilka ägg du har vänt om du vänder manuellt. Det gör det också lättare att kontrollera att vändningen fungerar som den ska om du har automatisk vändning. 

Du bör lysa dina ägg efter ca 6-8 dagar, då ser du vilka ägg som det är liv i. Ta bort de äggen som ser tomma ut, du vill inte att de spricker och ruttnar i din kläckare. Är du osäker på något ägg, lägg tillbaka det. En del ägg är lite sena i starten och då är det bättre att lysa de några dagar senare för att vara säker på om det är liv i eller inte. 

När du kommer till dag 15 ska du stänga av vändningen på din maskin eller sluta vända om du vänder själv. Nu ska du öka upp fukten i kläckaren så att kycklingarna ska kunna ta sig ut ur äggen. Läs i instruktionerna för just din äggkläckningsmaskin hur du ska göra.  Från dag 15 fram till kläck ska du inte lyfta på locket till din kläckare. Du vill behålla all fukt inne i kläckaren. Vaktlar kläcks oftast på dag 18. Men det kan hända att de har lite bråttom ut i världen och tittar ut innan. En del trivs förträffligt bra i sitt skal och kan ta någon dag extra på sig innan de tittar ut. 

Har du tur kan du höra kycklingen pipa inne i ägget de sista timmarna innan de tittar ut. När äggen slutar vändas lägger kycklingen sig i rätt position för att kunna ta sig ut ur ägget, en vinge ovanför huvudet. På så sätt kan de göra ett hålslag och sedan öppna skalet så att det bildas två fina halvor. Det kan ta ett dygn eller längre från första hålet tills de är ute. Nu gäller det att inte hjälpa till. Skulle man hjälpa till är risken stor att ett blodkärl går sönder. Kärlen finns i hinnan mellan kycklingen och skalet. Under tiden som kycklingen kläcks ska kärlen dra ihop sig och blodet ska gå in i kycklingen. Det tar ofta flera timmar. En del har lite mer bråttom och kläcks på betydligt kortare tid. Försök att vänta med att plocka ut kycklingarna tills de börjar torka. De behöver inte vara helt supertorra, men tänk på att en blöt kyckling fryser lättare.  

När du lyft på locket för att ta ut torra kycklingar så släpper du även ut fukt och värme, så öppna inte fler gånger än du måste. Varje gång du öppnat spraya in en fin dimma av ljummet vatten. Använd en helt ren sprayflaska med rent vatten som är ca 40 grader. Du vill behålla hög luftfuktighet och inte kyla ner din kläckare. Om fukten blir för låg så torkar lätt hinnan i ägget ut. Hinnan som finns mellan kycklingen och ägget är tjockare än innan och segare. Om den torkar så drar den ihop sig och kan bli som en tvångströja för kycklingen. Då kan inte kycklingen ta sig ut ur ägget. 

De kycklingar som du plockar ut ur kläckaren behöver komma in under ett värmetak eller under en värmelampa. De ska ha 38 grader där det är som varmast under lampan. Det är viktigt att de kan välja en något svalare plats så att de inte blir för varma.

Har du ett värmetak ska det vara så lågt att kycklingen kan värma ryggen mot takets undersida. Ställ gärna värmetaket så att det är lite högre i framkant och lägre i bakrekanten. Då kan kycklingen välja hur varmt de vill ha det. Just vaktelkycklingar har en viss förmåga att promenera iväg och inte hitta tillbaka till värmen de första dygnen. För att undvika att det händer är det bra att inte ge dem ett allt för stort utrymme i början. Hittar man en vaktel i buren som piper högt och inte är under värmen så hittar den troligen inte dit. Då får man hjälpa den och lyfta dit den. De brukar lära sig ganska snabbt. 

Om alla äggen inte kläckts dag 18 så fortsätt att ha kläckaren igång i några dagar till. En del är lite sena och tycker de har det bra inuti ägget 🙂

2 svar på “Kläcka vaktlar

  1. Tack för denna utförliga information och alla goda tips!
    Jag är förvånad att jag lyckades få fyra friska kycklingar, många av detaljerna som nämns missade jag!
    Jag hade hoppats också på info om vad man gör med kycklingarna när de börjar frodas! Mina ( kinesiska dvärgvaktlar) lyckades flyga ut ur plastlådan jag hade dem i redan efter en vecka! (ca 40cm upp!) Nu har jag tyg över men just där värmelampan är är det ju svårt så jag oroar mig för fler flyktförsök.
    Nu är de snart två veckor och har redan fjädrar istället för dun på kroppen, dunet är kvar endast på huvud och hals. Behöver de verkligen fortfarande värmelampa?
    De verkar inte särskilt ömtåliga.

    Jag skulle gärna vilja sätta ihop dem med deras föräldrar så snart som möjligt, men dilemmat är att föräldrarna är utomhus och på nätterna skulle det ju bli för kallt absolut för de små. Ska jag istället ta in de vuxna i sin vinterbur av plexiglas i ett uterum som kan bli 40 grader varmt när solen ligger på? Det är väl för varmt både för de små och de stora? ( först uterummets fönster och sen burens plexiglas, det blir ju dubbel växthuseffekt…!)

  2. Hej!
    Det kommer ett inlägg till framöver med lite mer om kycklingskötsel 🙂
    Tyg är ingen bra idé tillsammans med värmelampa, ett nät i metall är lämpligt. Kinesiska dvärgvaktlar är ju lite känsligare än vanliga japanska vaktlar om jag minns rätt när det gäller temperatur.
    Jag förstår att du gärna vill ha dem ute med de stora, men det är lite för kallt än tror jag. Någon vecka till behöver du nog vänta. Kan du ha värmelampa på natten där du har de stora nu kanske det är en god idé. Uterummet med 40 grader är inte lämpligt vare sig för de stora eller de små. Lycka till nu!/Tina

Kommentarer är stängda.