Publicerad den 1 kommentar

Kläcka i äggkläckare

kyckling i hand
kyckling i hand

Våren är en fin tid att kläcka fram kycklingar! Enklast är om man har en höna som vill ruva, men alternativet att kläcka i en äggkläckningsmaskin är nog så spännande. Många föredrar att kläcka egna kycklingar just för att man ska slippa vara rädd för att få hem olika sjukdomar, det är också enklare att få små kycklingar riktigt tama om man hanterar dem från start. Det kan också vara svårt att hitta kycklingar att köpa, just nu upplever vi att det är brist på kycklingar på många håll.

Varför är just våren en bra tid? Värmen och ljuset återvänder, nu blir tupparna lite piggare och äggen har en högre befruktningsgrad. I normalfallet har hönan också haft möjlighet att äta mer grönt och gå ute, vilket också det påverkar kvaliteten på äggen positivt. Dessutom är små kycklingar känsliga och behöver värme, med våren och sommaren som väntar blir det så mycket enklare än att kläcka på vintern. För att man ska få ett bra kläck i äggkläckningsmaskin är det bra att ha koll på hur man ökar chanserna till ett bra kläck!

Välj en stabil äggkläckningsmaskin

Äggkläckare

En äggkläckningsmaskin som håller stabil fukt och temperatur ökar chanserna för ett bra kläck. Det finns olika typer av äggkläckningsmaskiner, med olika funktioner. Med automatisk vändning slipper man vända äggen, men å andra sidan ryms inte lika många ägg i kläckaren. Oavsett om du kläcker i kläckare där du vänder själv eller med automatisk vändning är det bra att märka äggen så att du har koll på att de vänds som de ska. Märk dem med en blyertspenna, med exempelvis ett kryss på ena sidan och en ring på andra sidan. Då ser du enkelt vändningen. Man kan tro att man ska komma ihåg vilket ägg man vänt och vilket man inte vänt när man vänder manuellt, men det är lätt hänt att man tappar bort vilket ägg man vänt och vilket som ska vändas. Med märkning ser du också att maskinen vänder som den ska.

Ett bra sätt att investera i en äggkläckare är att dela den med någon. Att låna en kläckare är också ett klimatsmart alternativ! Läs på innan du köper eller lånar, så att du vet hur just din kläckare ska ställas in. Det varierar mellan olika modeller, så att börja med att läsa manualen är viktigt. Om du delar kläckare med någon annan eller lånar kläckare, var noga med att rengöra den med Virkon innan du använder den för att inte få med bakterier eller sjukdomar från andra besättningar. Sjukdomar kan ligga latent i en flock, med god hygien slipper du få med oönskade bakterier och virus.

Starta kläckaren i god tid, så att fukt och värme hinner stabilisera sig. Läs instruktionerna, det är en fördel att låta kläckaren gå ett antal timmar innan. Hellre lite för länge än att ha för bråttom. Placera kläckaren så att den inte nås av direkt solljus. Rummet du har den i bör också ha jämn temperatur, och inte vara för kallt.

Kvaliteten på äggkläckaren har stor betydelse för hur bra kläck du får.

Äggen

Är det dålig kvalitet på äggen, eller om de blivit fel behandlade, hjälper inte ens den bästa äggkläckningsmaskin. Här finns det en hel del att göra för att öka chansen att få fina och friska kycklingar!

Äggen bör inte vara äldre än 7-10 dagar. Är de äldre försämras kläckgraden. Om du hämtar nyvärpta ägg får de gärna vila ett dygn innan du lägger in dem i äggkläckare.

Välj inte ägg från höns som är för unga eller för gamla. Ett ägg från en höna innehåller alltid samma mängd skal. Ägg från unghöns är lite mindre, då är skalet tjockare. Det kan vara svårt för en liten kyckling att ta sig ut då. Ett ägg från en äldre höna har tunnare skal. När kycklingen bildas använder den en del av kalken skalet för att växa, ägget får tunnare skal när kläckning närmar sig. Ett allt för tunt skal riskerar att skadas. Därför ska ägget vara i “normalstorlek” för rasen.

Välj ägg som är så rena som möjligt, men tvätta dem inte. Ägget skyddas av en tunn hinna som förhindrar att bakterier tar sig igenom äggskalet. Hämtar du ett alldeles nylagt ägg glänser det och är blött på utsidan, det är hinnan som ännu inte hunnit torka. Är ägget smutsigt, ta bort smuts genom att försiktigt fila bort det med en grov kökssvamp. Äggen ska vara hela utan sprickor.

Låt äggen vila ett dygn innan du lägger in dem i äggkläckaren. Lägg dem i en äggkartong, med spetsen nedåt (luftblåsan i ägget sitter i den trubbiga änden). Märk kortsidorna på kartongen med exempelvis en sol och en måne. Hög sedan ena kortänden av kartongen, till exempel med hjälp av ett par böcker. Efter ca 12 timmar, tippar du kartongen åt andra hållet genom att höja andra kortänden. På så sätt stabiliserar du gulan.

Gulan hålls på plats av två äggsnoddar (du ser dem tydligt när du knäcker ett ägg), gulan ska hänga i mitten av ägget i snoddarna för att det ska bli ett bra kläck. Om gulan ligger mot skalet kan groddskivan fastna i membranet på insidan av äggskalet. Då utvecklas inte kycklingen som den ska. Har äggen skakats runt om de skickats är det extra viktigt att de får vila. Temperaturen där äggen förvaras behöver vara “källarsval”, 12-18 grader ungefär.

Är hönan som lagt ägget pigg och har fått bra mat? Ett ägg från en frisk höna som ätit bra och näringsrik mat, ger ett ägg som är fullmatat med nyttigheter och energi. Då har kycklingen bättre förutsättningar att bli stark och välutvecklad.

Om du använder ägg från annan besättning, doppa dem hastigt i Virkon innan du lägger in dem i äggkläckningsmaskinen. Lägg inte tillbaka dem i äggkartongen då du doppat dem, utan antingen på ren yta eller direkt in i kläckare.

Sist men inte minst krävs det att tuppen gjort sitt jobb 🙂 Hämtar du ägg från egna höns kan du hålla koll genom att titta på gulan när du knäcker ägg för att använda dem i matlagning. På gulan finns en liten liten ljus fläck, groddskivan. Om ägget är befruktat ser den ut som en piltavla, med en tydlig avgränsad ring runt.

21 dagar – nedräkningen kan börja!

Lägg alltid in alla ägg samtidigt i kläckaren. Det är viktigt för att du ska kunna ge äggen rätt temperatur och vändning – följ just din kläckares instruktioner oavsett om du vänder manuellt eller har en kläckare med automatisk vändning. Öppna inte kläckaren i onödan.

När äggen värmts upp startar celldelningen. Nu börjar nedräkningen! Efter några dagar, 5-7, är det klokt att lysa äggen. Det gör man för att se så att utvecklingen är igång. Ett ägg som utvecklas som det ska har nu en tydlig “spindel” från groddskivan som sitter på gulan och ut i ägget. På insidan av äggskalet utvecklas också ett fint nät av blodådror, som försörjer kycklingen med näring. Man ser också hur kycklingen börjar bildas i groddskivan, den syns som en mörk fläck på bilden här intill.

Det går bra att lysa med en stark lampa i mörkt rum, ägg som har en mörkare färg kan vara svårare att se. Det finns då ägglampor för just bruna ägg som gör det lite enklare.

Varför är det viktigt att lysa äggen? Ett ägg som inte utvecklas blir helt enkelt dåligt. Om du någon gång knäckt ett dåligt ägg minns du garanterat lukten. Ett ruttnande ägg kan explodera i kläckaren, och innehållet täcker då de andra ägg med ett förödande resultat eftersom kycklingarna får syre genom de små porerna i skalet.

De sista tre dagarna ska äggen inte vändas. Nu är det dags att invänta första hålslaget! Nu bör du höra kycklingarna pipa inne i skalen. Kycklingen har en liten äggtand ovanpå näbben, som hjälp när den ska ta sig ut. Efter kläckningen lossnar äggtanden och faller av.

Nu gäller det att ha tålamod! Det kan ta upp till 2-3 dygn innan kycklingen tar sig ut ur skalet. Oftast går det dock snabbare än så. Det kan vara frestande att hjälpa dem ut, men det bör man inte göra mer än i undantagsfall. På insidan av äggskalet finns fortfarande det fina nätverket av blodådror, under kläckningen dras de samman. Om man hjälper kycklingen och lossar äggskal för tidigt, kan kycklingen förblöda. Ser man att en kyckling hamnat så att den försöker ta sig ut mot botten och det inte fungerar, kan man försiktigt vända ägget.

Kycklingarna kan vara kvar i kläckaren tills de är fluffiga och torra. De behöver ingen mat det första dygnet (mat för tidigt kan vara skadligt, tarmarna är inte redo för att ta hand om maten då), däremot kan man ge dem vatten. Kycklingen får näring av gulesäcken det första dygnet. Se till att du ger dem vatten i ett kärl som inte är för djupt, kycklingar är som små barn, de druttar lätt i vattnet. Man kan lägga lite småsten eller glaskulor i vattnet för att förhindra drunkning. När de är fluffiga och torra kan du ta ut dem till buren du förberett med värme, vatten och senare även mat.
När du tar ut de kycklingar som är torra och fluffiga kan du tillföra lite fukt i kläckaren med en sprayflaska med rent ljummet vatten, absolut inte kallt. Detta för att inte riskera att de ägg som är kvar får för låg fuktighet, så att kycklingarna fastnar i hinnorna under kläckningen. Det räcker med en liten puff 🙂

Hur länge ska man vänta innan man tar ut de sista äggen ur äggkläckaren? Det kan kläckas kycklingar upp till dag 23/24, ha lite tålamod. Tiden beror på hur väl din kläckare håller värme och fukt.

Strömavbrott – vad gör jag då? Börja med att lägga varma handdukar eller filtar runt kläckaren, gärna med en pet-flaska fylld med varmvatten i. Se dock till att ventilationshål i kläckaren inte är täckta. Öppna inte kläckaren, den förlorar då snabb värme och fukt.

Kycklingar – nu börjar ditt jobb som kycklingförälder!

Med små dunbollar i huset är det inte lätt att få annat gjort! De växer nu i raketfart. Kycklingar är känsliga och kräver lite jobb, så det är klokt att ha läst på och förberett med mat, vatten- och foderautomater, värme och placering av bur som är dragfri. Ett tips kan vara att odla lite gräs inne för att kunna ge kycklingarna finklippt när de är cirka 2 veckor, eftersom fågelinfluensan just nu gör det olämpligt att plocka in grönt utifrån.

Vi har samlat information om kycklingskötsel i två tidigare inlägg –
Se Annas blogginlägg här >>

Lycka till med att kläcka kycklingar!

1 reaktion på “Kläcka i äggkläckare

  1. Stort Tack för all inf o bra tips.😊

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *