Publicerad den

Avelsägg – så här gör du!

Lysa grönt ägg

Våren är en bra tid att kläcka kycklingar, inte bara för att värmen och ljuset återvänder. Nu börjar gräset grönska, och tuppar och höns blir lite piggare. När hönan får tillgång till gräs och örter bli äggen mer näringstäta, vilket ger bättre förutsättningar för starka och pigga kycklingar. Tuppen piggnar också till och får vårkänslor, vilket innebär att fler ägg är befruktade.

Genom att hantera dina avelsägg rätt ger du bästa förutsättningar för att få fler kycklingar som kläcks. Här kommer lite tips och tricks!

Låt äggen vila

Äggen förvaras bäst vid en temperatur på cirka 12-18 grader. Oavsett om du hämtar in ägg från dina egna höns eller hämtar avelsägg, är det bra att låta äggen vila ett dygn innan du lägger dem under ruvhöna eller i äggkläckningsmaskin. Äggulan behöver centreras, så att du inte riskerar att groddskivan där kycklingen börjar utvecklas fastnar i hinnan på skalets insida. Om du knäcker ett ägg ser du två små ”snoddar” som sitter fast i gulan. Äggsnoddarnas uppgift är att hålla äggulan på plats mitt i ägget.

Lägg äggen i en äggkartong. Märk äggkartongen med exempelvis en sol och en måne. Höj upp ena sidan genom att lägga exempelvis en bok under. På morgonen låter du ”solsidan” vara högst, på kvällen vänder du så att ”månsidan” vilar på böckerna.

Lys äggen

Det är inte så dumt att lysa äggen innan man startar ett kläck. Då vet du att du inte har sprickor i skalet. Här lyser vi med en ägglampa, för att se så att allt ser bra ut. Gröna och bruna ägg kan vara svårare att lysa, eftersom skalet inte släpper igenom så mycket ljus. Araucanans turkosa ägg och barnevelderns vackert prickiga syns här ovan.

Behandla med Virkon S

Genom att behandla med Virkon S försäkrar du dig om att inte få med sjukdomar till din besättning, om du hämtat avelsägg hos någon annan. Det är alltid en god idé att behandla då, eftersom vissa sjukdomar kan ligga latent i en besättning och inte bryta ut förrän man flyttar höns/smittade ägg in i annan besättning. Du kan också använda Virkon S för att rengöra din kläckare mellan kläck, framför allt om du lånat ut den till någon annan.

En påse Virkon S innehåller 50 gram. Vi behöver inte så mycket, så vi vägde upp 10 gram. Resten sparar vi, väl förslutet.

Vi blandar med 1 liter vatten, under omrörning.

Blandningen blir rosa 🙂 Om du sparar Virkon S när den är blandad, vet du att den är verksam så länge som den är rosa. När den tappar färgen är den inte längre verksam.

Ställ äggkartongen med avelsägg till höger om blandningen. Lägg ett rent hushållspapper till vänster om blandningen. När du doppat äggen i Virkon S får du INTE lägga tillbaka dem i äggkartongen du förvarat dem i tidigare.

Doppa äggen genom att försiktigt sänka ner dem i vätskan. Släpp dem, så att vätskan kommer åt överallt. Ta upp dem och lägg dem på det rena hushållspappret.

Äggen ska bara doppas hastigt i Virkon S, inte ligga i vätskan. Låt äggen torka till, förflytta dem sedan till ruvhöna eller äggkläckare i REN oanvänd äggkartong eller något annat riktigt rent (skål sköljd med Virkon S).

Märk äggen

En höna kan förflytta ägg under vingen med en imponerande skicklighet. För att hålla reda på avelsäggen är det bra att märka dem med en blyertspenna. Då vet du också om någon höna lägger fler ägg hos din ruvhöna! I sådana fall ska du plocka bort de nya äggen. Alla ägg som ska bli kycklingar behöver läggas under hönan samtidigt. Om det läggs in fler ägg under tiden hönan ruvar, kommer hönan inte att ruva klart dessa. Då dör kycklingarna i de ägg som inte är klara när hon kliver av ruvningen för att ta hand om de första som kläckts.

Lägger du dina ägg i äggkläckare är det även då en god idé att märka äggen med exempelvis ett kryss på ena sidan och en ring på andra sidan. På så sätt kan du se så att vändningen fungerar som den ska i maskinen, om du har automatisk vändning. Vänder du för hand är det även då bra med märkning, det är lätt att tappa bort vilket ägg du vänt på och vilka som är kvar att vända.

Märkningen gnuggas lätt bort, så märk ordentligt.

Lycka till med nya kycklingar!

Fler blogginlägg om kycklingar, att kläcka i äggkläckare m.m. hittar du här:

Kläcka i äggkläckare >>

Kycklingskötsel >>

Kycklingar, pyssligt men roligt! >>

Bra grejer till kycklingar:

Äggkläckare och värme >>

Små foder- och vattenautomater >>

Fler värmeprodukter >>