Publicerad den

Värme och frostfritt

Värmelampa keramik

Nu är det kyligt i hela landet, och vi har många som ordnar lite extra värme till sina höns. Viktigast av allt är att hönsen har tillgång till vatten, höns dricker mer än man tror. Med några plusgrader i hönshuset slipper man också frusna ägg, och det går åt lite mindre mat. Eftersom det ser olika ut i olika hönshus, är det svårt att ge generella råd. Här kommer dock några bra saker att tänka på 🙂

En värmearmatur är ett sätt att tillföra värme. Viktigt är att man ser till att hänga den 60 cm från brännbart material, och att hänga upp den så att hönsen inte stöter till den om de flyger upp och ner på pinnarna. Värmelampor, både keramiska och röda, är känsliga både för stötar och vattenstänk. Sladden till värmelampan ska helst sättas i uttag i taket, och samlas ihop så att den är lika lång som upphängningslänken. På så sätt dras den ur om lampan av någon anledning rivs ner.

Det är också viktigt att damma av den noga och ofta. Ett sätt att komma ihåg det är att hänga upp en liten borste i hönshuset, så blir det så mycket enklare att komma ihåg.

Till värmearmaturen finns en gummiring, som ska sitta på plats när man skruvar i glödlampan. Detta för att förhindra att damm kommer in i armaturen. Det är också viktigt att du har en keramisk sockel, och att du använder en glödlampa som är avsedd för den armatur du har.

Du kan välja mellan infrarött ljus, som ger hönsen lite ledljus, eller keramisk lampa som endast avger värme. De keramiska lamporna har tjockare gods, det tar längre tid innan de värms upp. Du måste också med jämna mellanrum känna så att de fungerar, genom att hålla handen under lampan (inte på lampan).

På den mindre modellen av strålvärmelampa finns en sparknapp, som gör att du kör armaturen på halv effekt. Det är ett smidigt sätt att reglera värmen.

En del väljer att ha en armatur med infraröd lampa i som är tänd dagtid och en stund på kvällen, en armatur med keramisk lampa som är igång under natten. Lite ljus gör att hönsen har längre tid på sig att äta tillräckligt under den mörka delen av året. Om du ska ha tänt i hönshuset några extra timmar är det bäst att ha tänt på morgonen. Då får de lugnare kväll, med skymningsljuset som naturlig nattning och lite ledljus för att hitta rätt när de ska sätta sig på pinnarna. Keramisk lampa 250W

Olika typer av glödlampor hittar du här >>

värmeplatta25En värmeplatta håller vattnet frostfritt. De flesta vattenautomater passar på en värmeplatta, botten ska vara i kontakt med plattan. Värmeplattan finns i två storlekar, 25 cm och 30 cm.
Värmeplattan avger bara lite värme, vattnet ska inte bli varmt utan bara hållas frostfritt.

Placera gärna värmeplattan på ett par markstenar eller liknande så att den kommer upp en bit från golvet. Den tål små vattenstänk, men ska inte bli blöt eller stå i fukt. Det är också viktigt att skydda sladden, så att hönsen inte kommer åt den. Ett sätt är att lägga den i en uppklippt bit trädgårdsslang.

När du rengör plattan ska du använda en lätt fuktad trasa, inte blöt.

En värmekabel är även det en bra lösning för att hålla vattnet frostfritt. Funderar du över att sätta in ett element i hönshuset är det kamrörselement som rekommenderas. Hönshuset är en miljö som är både dammig och fuktig.

Hur mycket värme behövs? Det är svårt att ge generella råd, det beror på hur det ser ut i just ditt hönshus. Vilken hönsras du har spelar också roll, likaså var i landet du bor. Är det för kallt i hönshuset riskerar du att vattnet fryser, äggen fryser och hönsen kan få frostskador på kam och slör. De mer robusta lantraserna är lite tåligare, men de flesta höns uppskattar några plusgrader. Genom att hålla koll på temperaturen får du gladare höns och ett bra klimat i hönshuset. De flesta höns går gärna ut i hönsgården lite även om det är kallt, då är det skönt att komma in och värma sig lite sen!