Publicerad den

Hönsgården – en trygg plats!

Höns i halm

Idag har hönsgården fått lite extra uppmärksamhet. Eftersom hönsen nu måste vara inne i hönsgården och inte får vara frigående på grund av pågående rekommendationer från Jordbruksverket p.g.a. fågelinfluensan, vill jag att hönsen ska ha extra sysselsättning. Dessutom är rovfåglarna mer aktiva nu, så det känns bra att ha dem i tryggt förvar även av den anledningen. (Mer info från Jordbruksverket här)
Det finns många bra tips på hur man kan göra hönsgården lite roligare, här är några!

Halm
Jag har fått halm av en snäll vän, som är av bra kvalitet. Halm håller hönsgården lite torrare och de har fin sysselsättning. Jag byter halm ungefär varannan månad, eftersom jag har så få höns räcker det gott.
Varför just halm och inte hö? Hö har långa strå som är tunnare, det kan locka hönsen att äta, särskilt om det finns fröer kvar i toppen. Hö och långa tunna grässtrå kan ge stopp i krävan, det tjorvar ihop sig som en boll. När hönsen själva äter gräs kan man höra hur de drar av grässtråna med ett litet knips, så att de inte blir för långa. Lyssna nästa gång du ser dina höns äta gräs 🙂

Den gamla halmen använder jag för att förbättra jorden i trädgården.

Foderkorg
En foderkorg är praktisk och fungerar både ute och inne (har här hängt den ute tillfälligt för att visa den) eftersom man enkelt kan fylla den med olika godsaker. I min foderkorg finns just nu vitkål, äpple, mangold och svartkål. Det fungerar också bra att lägga i en majskolv eller något annat som hönsen uppskattar. Foderkorgen ska hänga strax ovanför marken/golvet, inte för högt. Grönsakerna håller sig fräscha lite längre när de får hänga luftigt. Man kan också hänga upp till exempel majskolvar eller äpple så att de får jobba lite för att få i sig.

Bygg på höjden
Höns behöver röra på sig och flaxa lite, de brukar gilla att ha olika saker att hoppa upp på. Ett gammalt bord, lite utsiktspinnar eller en gunga fungerar bra. Har man en trädgårdsstol som inte längre behövs är det utmärkt till hönsen. Hönsgunga kan man absolut bygga själv. I min hönsgård finns också en syrénbuske, som hönsen gärna klättrar och gungar i. Som små hängde de där hela tiden, men numera är damerna lite mindre våghalsiga och går inte så långt ut på grenarna som de gjorde som tonåringar.

Bjud på dagens uppdrag!
Höststädning i trädgården ger utmärkta möjligheter att ge hönsen extra roliga uppdrag.
Töm dina krukor inne i hönsgården, eller lägg in lite grästorvor. En hög löv är också fantastiskt kul att leta igenom.
Att sprätta och gräva är det höns gör bäst!

Tak ger torrare hönsgård
Har du möjlighet att täcka en del av hönsgården med tak får du en torrare hönsgård. Med en torr hörna har du också skaffat dig bästa platsen för hönsen att jordbala. De brukar gilla fin torr jord bäst, men många tipsar också om torv. Det viktiga är att det är något som är tillräckligt finkornigt för att de ska få in det intill huden, det är på så sätt de håller sig rena.

Planera för våren
En vanlig fundering är vilka växter man kan plantera i hönsgården. Det är inte alldeles enkelt att få något att växa, eftersom hönsen gärna gräver och äter upp det de gillar. Vinbärsbuskar är en av de buskar som brukar kunna överleva i hönsgården, om man skyddar dem den första tiden.

Har du egna vinbärsbuskar eller någon god vän som har, är det enkelt att föröka dem genom att helt försiktigt böja ner en gren så att den ligger på marken, och lägga en sten mitt på grenen. Under stenen kommer det då att utvecklas rötter,. När rötter utvecklats knipsar man av grenen och kan sedan plantera den. Du kan också ta en stickling och plantera i sandblandad jord.