Publicerad den 2 kommentarer

Kycklingskötsel

kyckling i hand
Agda-Lena ruvar
Agda-Lena – som har kläck idag!

Oavsett om du haft en höna som ruvat, hämtat nykläckta kycklingar eller kläckt i äggkläckare är det en spännande och fantastiskt rolig tid med små kycklingar! Här kommer lite tips och tricks för dig som planerar kycklingar 🙂 Angivna veckor varierar lite beroende på vilken ras du har, olika raser växer helt enkelt olika snabbt. En del är fullfjädrade tidigt, för andra tar det lite längre tid.

Mat & vatten
Det första dygnet lever kycklingen på gulesäcken, men vatten behövs. Vattenbehållaren bör ha smal ränna, små kycklingar har lätt för att drunkna. Foder till kycklingar finns att köpa, det är ett speciellt startfoder som även hönan kan äta. Kycklingfoder har högre proteinhalt eftersom små kycklingar behöver mycket protein då de växer fort. 

Har du kycklingarna tillsammans med höna visar hon dem var maten är. Hon lockar på dem och pickar i maten för att visa. Ett gäng kycklingar utan höna lär sig fort, precis som de vuxna hönsen är de nyfikna och om någon får tag i en bit mat kommer resten av gänget snabbt för att se vad som händer. Knacka lite i skålen och locka dem, du får helt enkelt agera höna och se till att alla hittar till mat och vatten! 

Startpaket höns
LIlla Svarten

Välj ett fodertråg eller en foderautomat som inte inbjuder till att kliva runt i maten, och som ger alla möjlighet att äta (inte för liten). Små kycklingar bajsar gärna i maten, det blir då bakterier i maten och de kan bli sjuka.

Lite smulat havregryn (inte för mycket eftersom det sväller) ger omväxling. Fint grus hjälper kycklingarna att mala sönder och ta upp näring i små fröer. Tänk på att inte ge för mycket då de kan tro att det är mat och helt enkelt fylla magen med grus istället för starfoder och fröer. Det är bra om kycklingarna vänjer sig vid att äta grus redan från början. Lite utspridda undulatfrö är en spännande sysselsättning, de blanka fröna lockar till att smaka. 

Ett bra sätt att ge kycklingarna rätt förutsättningar är också att lägga in en grästuva med jord. Det ger både sysselsättning och en bra tillvänjning till bakteriekulturen ute. 

Kycklingar har precis som små bebisar känsliga magar. Man bör inte mixtra för mycket när de är riktigt små, men när de växt till sig och är ungefär 3 veckor kan man börja introducera lite annan mat, exempelvis lite kokt spagetti, lite grönsakshack, finhackad frukt och små brödsmulor. Men – fortfarande bara som godis och inte som ersättning för startfoder.

Kyckling äter mat

I buren
Det viktigaste förutom mat och vatten är att kycklingarna har tillgång till värme. Kycklingar har lungorna uppe i ryggen, vilket gör dem extremt känsliga för kyla och drag. En värmelampa eller ett värmetak behövs, där kycklingarna kan värma sig. Temperaturen under värmelampan eller värmetaket ska vara 37-38 grader från dag ett. Temperaturen mäter du i mitten av värmekällan där det är som varmast, på golvet där kycklingen står. Kontrollera temperaturen med en termometer. Temperaturen hos kycklingarna ska sänkas cirka 2 grader per vecka, från andra veckan, tills du är nere på 20-25 grader.

En värmelampa på lagom höjd ger kycklingarna möjlighet att välja hur varmt de vill ha det, eftersom de kan sätta sig i mitten eller i ytterkanten. Om du har ett värmetak kan du ställa det så att ena änden är högre än den andra, på så sätt finns möjlighet att röra sig mellan lite varmare och lite svalare. Ett värmetak som sluttar är också svårare att sitta på, vilket innebär att du får färre bajspruttar där 🙂 

Förutom värme, mat och vatten bör man ha ett bra underlag i buren. Har du höna som ruvar kommer hon att visa dem vad som är mat och vad som inte är mat, har du dem inne kan det vara klokt att vänta lite med strö. Om du har dem inne – de första dygnen är en gammal handduk ett bra underlag, eftersom det är stadigt och bra att gå på. Den behöver bytas ofta, de är duktiga på att prutta! 

Senare kan man lägga ett tjockare lager med tidningar i buren. Du kan då bara lyfta bort de översta bladen, och kan enkelt städa med kycklingarna kvar i buren. Ta bort häftklamrarna, de blanka klamrarna lockar till att picka på. När kycklingarna är några veckor och fått fjädrar, 3-4 veckor, kan man introducera strö eller halmhack. Då är de stora nog att lära sig vad som är mat och vad som inte är mat.

När de är lite större behöver de tillgång till att sandbala, ungefär från vecka 3.

Edla håller kycklingen, den piper först oroligt.

Pigg och frisk
En frisk kyckling, äter, dricker, sover och bajsar (väldigt mycket). Lyft försiktigt upp dina kycklingar och se över dem då och då! De ska vara pigga, inte ha bajs som fastnat i rumpan och de ska inte ha fasttorkat bajs på fötterna. Har de bajs på fötterna behöver du försiktigt tvätta bort det med ljummet vatten, likaså om det fastnat i rumpan. Bajs på fötterna fräter om det torkar in, bajs i rumpan stoppar och kan i värsta fall leda till förstoppning. Lite smutsiga fötter kommer de att ha, men det får inte blir hårda intorkade klumpar. 

Hittar du en slö kyckling? Kolla först om den är kall, ge då värme. Den kan ha blivit för varm, om den trängts in vid värmekällan. Äter den och dricker? Sitter det fast bajs i rumpan? Ibland är det enkelt att åtgärda, ibland kan det helt enkelt vara så att det är medfödda fel. Det händer att kycklingar dör, precis som vuxna hönor, av hjärtfel eller andra sjukdomar. I de flesta fall går det dock bra och du har ett gäng pipande dunbollar som växer varje dag! 

Dags att flytta hemifrån
Hur gulligt den än är med kycklingar inomhus, behöver de förr eller senare flytta ut till resten av flocken eller ett förberett hönshus ute. Det brukar vara dags när de är 4-6 veckor eller runt 10-12 veckor. Har du ett eget hönshus till dem kan du flytta ut dem lite tidigare än om de ska introduceras för resten av hönsflocken.Oavsett vilket – de måste fortfarande ha tillgång till värme, mat och vatten. 

I ett eget hönshus har du möjlighet att ge dem detta, och en egen utegård. Små kycklingar är lätta byten för skator, katter etc. så det måste vara en säkrad plats med nät även ovanifrån. 

Hönan med sina kycklingar. Små kycklingar blir snabbt trötta – det är tryggt att luta sig mot mamma höna då 🙂

Planerar du att låta dem flytta in i hönshuset bör du vänta tills de är 10-12 veckor, är de för små kommer de helt enkelt inte undan de andra hönsen om de får för sig att jaga dem. De behöver även då ha möjlighet att komma undan till ett eget avskilt utrymme, med en ingång där de kommer igenom men inte de vuxna hönsen. Ett bra sätt är att ha ett utrymme avskilt med nät i hönshuset, så att de ser varandra men inte når varandra.

Kycklingar tar sig ut genom ett hönsnät som har lite större maskor, se över nätet i hönsgården. Eventuellt får man förstärka med ett tätare nät nertill.

Den vanligaste frågan?
Den absolut vanligaste frågan i olika hönsforum är om man kan se om kycklingen är en höna eller tupp. Det är inte lätt att svara på! En del hönsraser är könsvisande som kycklingar, men de flesta är inte det. Att könsbestämma en liten kyckling som inte är av könsvisande ras är knepigt. 

Vill du vara säker – vänta och se 🙂 När de blir tonåringar får du förr eller senare ett hest och stapplande “kuckeliku” eller ägg. Små hönor kan även de “tuppa sig” och kaxa sig mot varandra – det är roligt att gissa, men ta inte beslut om vilka du ska behålla i flocken förrän du är riktigt säker! 

Vi önskar dig som planerar kycklingar ett varmt lycka till!

Nyfiken på äggkläckare? Här hittar du våra äggkläckare! >>

Foder- och vattenautomater till kycklingar hittar du här >>

Värme till kycklingarna >>

Startpaket kycklingar >>

2 svar på “Kycklingskötsel

  1. Hejsan! vi har precis fått kycklingar men vi har ingen kyckling eller chickfeeder att ge dom finns det annat jag kan mata dom med tills jag får tag i foder ?butiken som brukar ha det hade slut när vi skulle köpa.. (vi bör på en ö så kommer ta 1-2 veckor att få tag i foder..) har även läst att dom behöver grus. kan man ta grus från trädgården eller är det special grus ? vore tacksam för svar ?

    1. Hej! Ledsen för sent svar! Har du något hönsfoder så kan du mortla eller mixa det. De behöver inte grus de första veckorna. Du får gärna slå Anna en signal – hon vill gärna att du ringer så hoppas jag vi kan bidra med fler tips! Du får gärna ringa redan nu ikväll 🙂 (har Anna på telefon)
      /Tina

Kommentarer är stängda.