Publicerad den 2 kommentarer

Sommarvarmt!

Sommarvarma höns

Sommarvärmen är oftast välkommen, men höns har i allmänhet svårare att klara värme än vad de har att klara kyla. ”Dunjackan” går ju inte att ta av 🙂 Här har vi samlat tips på vad du kan göra för att hålla dina höns svala och glada.

Mat och vätska
Alla behöver vi vätska i värmen! Höns dricker mycket, och just vatten är mycket viktigt. Ett ägg innehåller ju mycket vätska, torrt foder behöver också vätska så tillgång till friskt vatten är en förutsättning för att de ska må bra. Hos Tina gillar hönsen kall vattenmelon, eller att få lite havregryn i vatten som godis. Man kan också lägga lite frusna ärtor, jordgubbar, majskorn eller något annat de uppskattar i vattnet. Pysen, den bruna hönan på bilden ovanför, är den som blir varmast här och glömmer att dricka. Ett fat vatten med gott i funkar alltid med henne 🙂

Genom att lägga lite gott i vattnet lockar du dem att dricka tillräckligt. En varm höna kan bli slö och orkeslös, så det är bättre att förebygga vätskebrist. Att ge frusna ärtor eller isbitar direkt utan att de ligger i vatten är däremot inget vi rekommenderar. Det kan få motsatt effekt eftersom kroppstemperaturen höjs för att kompensera det som är allt för kallt. Det räcker gott med den svalka som blir då man lägger frusna ärtor/isbitar i vatten. De tinar snabbt och ger lagom svalka.

Har du foder i form av pellets eller pelletskross, kan du blötlägga en liten del av det i vatten. Blötlägg inte hela dagsbehovet, står det för länge blir det dåligt.

Härligt att dricka och äta på en gång, de njuter och fnätter runt så det stänker!

En bra åtgärd är att sätta ut fler vattenautomater – har man hönsen lösa i trädgården är det viktigt att de enkelt hittar vatten. Tänk också på att sätta vattenautomaten i skuggan, så söker sig hönsen dit. Du kan hålla vattnet svalt genom att frysa in vatten i exempelvis en tom glassburk, och sedan lägga i isklumpen i vattenautomaten. En frusen kylklamp fyller samma funktion.

Det är inte alldeles enkelt att välja vattenautomat, ett av de mest lästa blogginläggen är Annas lilla guide till olika vattenautomater.
Guiden hittar du här! >>

Skugga
Det är viktigt att hönsen har skugga, eftersom höns inte svettas. Är de för varma ser du det – näbben är öppen och de lyfter på vingarna. De svalkar sig också genom att jordbala om de hittar jord i skuggan. Behöver du ordna skugga till hönsen går det bra med exempelvis ett parasoll eller en presenning. Ett gammalt trädgårdsbord är också utmärkt att ställa in så att de får skugga under. Då får de dessutom en stadig och uppskattad utkiksplats! Har de själva möjlighet att välja hittar de ofta träd och buskar som skuggar och söker sig dit. Du kan sänka temperaturen i en del av hönsgården genom att duscha den med vatten.

Hönsen väljer skuggan i syrénhäcken, härligt att hänga här och gräva gropar!

Hönshuset
Under sommaren är det extra viktigt med bra ventilation i hönshuset. Är det rikligt varmt kan du byta ett fönster eller dörr mot putsnät/fyrkantsnät, om du har möjlighet. Ett annat sätt är att ställa in dunkar med kallt vatten i hönshuset som kyler ner innan de ska sova för natten.  Har du plats kan du till och med frysa vattendunkar eller pet-flaskor med vatten till hönsen. Öppna dörrar framåt kvällen luftar ur hönshuset, så att de gärna går in och sätter sig.

Det blir alltid varmast längst upp mot taket inne i hönshuset. Har du möjlighet att flytta ner sittpinnarna, alternativt ta bort de översta och ge fler längst ner blir det svalare för hönsen.

Vi hoppas du har nytta av tipsen, ta hand om er i sommarvärmen!

Anna och Tina

2 svar på “Sommarvarmt!

  1. Hej! Funderar på höns på kolonistugan. Fungerar det med att köpa ett litet (178x67x92) hönshus för 4 hönor?
    Kan man ha dem fritt i trädgården eller sticker de då? Vet ni om det finns möjlighet att hyra höns under sommaren?
    Allt gott, Maria

    1. Hej! Roligt att du funderar på höns!
      Många frågor på en gång 🙂 – storlek på hönshus bör vara så pass stort att de kan vara inne vid riktigt dåligt väder, utan att det blir för trångt. Det beror också lite på vilken ras du har. Jordbruksverkets regler är anpassade för större hönsgrupper, så de brukar de flesta som har höns mer för trivselns skull inte följa, utan ge lite mer generöst med utrymme. Om de kan vara fritt eller ej beror lite på hur det ser ut, jag har tränat mina höns på var gränserna går och också övat inkallning. Det ligger en liten filmsnutt på vår facebook-sida 🙂 Jag har dem i stort sett bara ute när jag är hemma, och kan passa dem så att det inte kommer rovdjur. Det är inte så vanligt att man hyr ut höns, men det finns ett fåtal som gör det. Så det beror lite på var du bor 🙂 Eller om du känner någon som kan tänka sig att låna ut några! Slå gärna Anna en signal om du vill, så får du lite bättre svar på dina frågor! /Tina

Kommentarer är stängda.