Kycklingskötsel

kyckling i hand
Agda-Lena ruvar
Agda-Lena – som har kläck idag!

Oavsett om du haft en höna som ruvat, hämtat nykläckta kycklingar eller kläckt i äggkläckare är det en spännande och fantastiskt rolig tid med små kycklingar! Här kommer lite tips och tricks för dig som planerar kycklingar 🙂 Angivna veckor varierar lite beroende på vilken ras du har, olika raser växer helt enkelt olika snabbt. En del är fullfjädrade tidigt, för andra tar det lite längre tid.

Mat & vatten
Det första dygnet lever kycklingen på gulesäcken, men vatten behövs. Vattenbehållaren bör ha smal ränna, små kycklingar har lätt för att drunkna. Foder till kycklingar finns att köpa, det är ett speciellt startfoder som även hönan kan äta. Kycklingfoder har högre proteinhalt eftersom små kycklingar behöver mycket protein då de växer fort. 

Har du kycklingarna tillsammans med höna visar hon dem var maten är. Hon lockar på dem och pickar i maten för att visa. Ett gäng kycklingar utan höna lär sig fort, precis som de vuxna hönsen är de nyfikna och om någon får tag i en bit mat kommer resten av gänget snabbt för att se vad som händer. Knacka lite i skålen och locka dem, du får helt enkelt agera höna och se till att alla hittar till mat och vatten! 

Startpaket höns
LIlla Svarten

Välj ett fodertråg eller en foderautomat som inte inbjuder till att kliva runt i maten, och som ger alla möjlighet att äta (inte för liten). Små kycklingar bajsar gärna i maten, det blir då bakterier i maten och de kan bli sjuka.

Lite smulat havregryn (inte för mycket eftersom det sväller) ger omväxling. Fint grus hjälper kycklingarna att mala sönder och ta upp näring i små fröer. Tänk på att inte ge för mycket då de kan tro att det är mat och helt enkelt fylla magen med grus istället för starfoder och fröer. Det är bra om kycklingarna vänjer sig vid att äta grus redan från början. Lite utspridda undulatfrö är en spännande sysselsättning, de blanka fröna lockar till att smaka. 

Ett bra sätt att ge kycklingarna rätt förutsättningar är också att lägga in en grästuva med jord. Det ger både sysselsättning och en bra tillvänjning till bakteriekulturen ute. 

Kycklingar har precis som små bebisar känsliga magar. Man bör inte mixtra för mycket när de är riktigt små, men när de växt till sig och är ungefär 3 veckor kan man börja introducera lite annan mat, exempelvis lite kokt spagetti, lite grönsakshack, finhackad frukt och små brödsmulor. Men – fortfarande bara som godis och inte som ersättning för startfoder.

Kyckling äter mat

I buren
Det viktigaste förutom mat och vatten är att kycklingarna har tillgång till värme. Kycklingar har lungorna uppe i ryggen, vilket gör dem extremt känsliga för kyla och drag. En värmelampa eller ett värmetak behövs, där kycklingarna kan värma sig. Temperaturen under värmelampan eller värmetaket ska vara 37-38 grader från dag ett. Temperaturen mäter du i mitten av värmekällan där det är som varmast, på golvet där kycklingen står. Kontrollera temperaturen med en termometer. Temperaturen hos kycklingarna ska sänkas cirka 2 grader per vecka, från andra veckan, tills du är nere på 20-25 grader.

En värmelampa på lagom höjd ger kycklingarna möjlighet att välja hur varmt de vill ha det, eftersom de kan sätta sig i mitten eller i ytterkanten. Om du har ett värmetak kan du ställa det så att ena änden är högre än den andra, på så sätt finns möjlighet att röra sig mellan lite varmare och lite svalare. Ett värmetak som sluttar är också svårare att sitta på, vilket innebär att du får färre bajspruttar där 🙂 

Förutom värme, mat och vatten bör man ha ett bra underlag i buren. Har du höna som ruvar kommer hon att visa dem vad som är mat och vad som inte är mat, har du dem inne kan det vara klokt att vänta lite med strö. Om du har dem inne – de första dygnen är en gammal handduk ett bra underlag, eftersom det är stadigt och bra att gå på. Den behöver bytas ofta, de är duktiga på att prutta! 

Senare kan man lägga ett tjockare lager med tidningar i buren. Du kan då bara lyfta bort de översta bladen, och kan enkelt städa med kycklingarna kvar i buren. Ta bort häftklamrarna, de blanka klamrarna lockar till att picka på. När kycklingarna är några veckor och fått fjädrar, 3-4 veckor, kan man introducera strö eller halmhack. Då är de stora nog att lära sig vad som är mat och vad som inte är mat.

När de är lite större behöver de tillgång till att sandbala, ungefär från vecka 3.

Edla håller kycklingen, den piper först oroligt.

Pigg och frisk
En frisk kyckling, äter, dricker, sover och bajsar (väldigt mycket). Lyft försiktigt upp dina kycklingar och se över dem då och då! De ska vara pigga, inte ha bajs som fastnat i rumpan och de ska inte ha fasttorkat bajs på fötterna. Har de bajs på fötterna behöver du försiktigt tvätta bort det med ljummet vatten, likaså om det fastnat i rumpan. Bajs på fötterna fräter om det torkar in, bajs i rumpan stoppar och kan i värsta fall leda till förstoppning. Lite smutsiga fötter kommer de att ha, men det får inte blir hårda intorkade klumpar. 

Hittar du en slö kyckling? Kolla först om den är kall, ge då värme. Den kan ha blivit för varm, om den trängts in vid värmekällan. Äter den och dricker? Sitter det fast bajs i rumpan? Ibland är det enkelt att åtgärda, ibland kan det helt enkelt vara så att det är medfödda fel. Det händer att kycklingar dör, precis som vuxna hönor, av hjärtfel eller andra sjukdomar. I de flesta fall går det dock bra och du har ett gäng pipande dunbollar som växer varje dag! 

Dags att flytta hemifrån
Hur gulligt den än är med kycklingar inomhus, behöver de förr eller senare flytta ut till resten av flocken eller ett förberett hönshus ute. Det brukar vara dags när de är 4-6 veckor eller runt 10-12 veckor. Har du ett eget hönshus till dem kan du flytta ut dem lite tidigare än om de ska introduceras för resten av hönsflocken.Oavsett vilket – de måste fortfarande ha tillgång till värme, mat och vatten. 

I ett eget hönshus har du möjlighet att ge dem detta, och en egen utegård. Små kycklingar är lätta byten för skator, katter etc. så det måste vara en säkrad plats med nät även ovanifrån. 

Hönan med sina kycklingar. Små kycklingar blir snabbt trötta – det är tryggt att luta sig mot mamma höna då 🙂

Planerar du att låta dem flytta in i hönshuset bör du vänta tills de är 10-12 veckor, är de för små kommer de helt enkelt inte undan de andra hönsen om de får för sig att jaga dem. De behöver även då ha möjlighet att komma undan till ett eget avskilt utrymme, med en ingång där de kommer igenom men inte de vuxna hönsen. Ett bra sätt är att ha ett utrymme avskilt med nät i hönshuset, så att de ser varandra men inte når varandra.

Kycklingar tar sig ut genom ett hönsnät som har lite större maskor, se över nätet i hönsgården. Eventuellt får man förstärka med ett tätare nät nertill.

Den vanligaste frågan?
Den absolut vanligaste frågan i olika hönsforum är om man kan se om kycklingen är en höna eller tupp. Det är inte lätt att svara på! En del hönsraser är könsvisande som kycklingar, men de flesta är inte det. Att könsbestämma en liten kyckling som inte är av könsvisande ras är knepigt. 

Vill du vara säker – vänta och se 🙂 När de blir tonåringar får du förr eller senare ett hest och stapplande “kuckeliku” eller ägg. Små hönor kan även de “tuppa sig” och kaxa sig mot varandra – det är roligt att gissa, men ta inte beslut om vilka du ska behålla i flocken förrän du är riktigt säker! 

Vi önskar dig som planerar kycklingar ett varmt lycka till!

Nyfiken på äggkläckare? Här hittar du våra äggkläckare! >>

Foder- och vattenautomater till kycklingar hittar du här >>

Värme till kycklingarna >>

Startpaket kycklingar >>

Digital kurs – höns i trädgården!

Hönskurs

Funderar du över hur det skulle vara att ha höns i trädgården? Vi kör digitala kurser i samarbete med Studieförbundet Vuxenskolan några gånger per år! Vårens kurser är nu slut, men vi återkommer i höst igen.

Digital kurs höns i trädgården


***

Välkommen att anmäla dig så snart kurserna öppnar igen – vi ser fram emot att ses om än digitalt!

Kycklingar – pyssligt men ack så roligt!

kyckling
Maranhöna i vårsolen

Snart kommer vårmånaderna – ljusare dagar och det är så mycket roligare att vara ute i trädgården! Corona-virusets framfart har också medfört att många nu njuter lite extra av trädgården, och hittar mer tid att sätta planer i verket som man kanske burit på länge. Vi märker att det är många som funderat på att skaffa höns i trädgården, och just i år bestämt att det dags att skaffa höns eller kycklingar. Ett alternativ är att köpa vuxna höns eller unghöns, det är lite enklare än att börja med kycklingar och man får ägg lite snabbare. Välj då varsamt var du köper dem så att du får en frisk flock som start.

Kycklingar är en rolig start, men lite mer arbete. Det finns en hel del att fundera på, frågorna kan bli många! När vi kör våra kurser får jag ofta frågor om just kycklingar, likaså när jag pratar med alla fina kunder som hör av sig. Här kommer därför ett inlägg om ”bra att tänka på” när det gäller kycklingar!

Skaffa höns; när och hur?

Agda-Lena ruvar

Det finns flera olika val när man väl bestämt sig för att skaffa höns. När vill man börja? Vår och sommar är en alldeles utmärkt tid, då är det mysigt och roligt att socialisera lite med hönsen ute, lära känna dem och umgås. Det går naturligtvis bra att skaffa höns även andra tider på året, men våren och sommaren inbjuder till att ta med kaffekoppen och en stol ut till hönsen. Morgonkaffe i hönsgården är ett fint sätt att börja en lördagsmorgon. (Glöm bara inte att ta med lite goda matrester, havregryn, majs eller annat mys till hönsen!)

Våren innebär också att hönsen blir mer benägna att ruva. Har man egna höns och en höna som vill ruva (som Agda-Lena här i redet) kan man lägga befruktade ägg under en höna. Ett alternativ är också att kläcka själv i äggkläckare, mer jobb men också en fin upplevelse. Våren och sommaren är också den tid då det är enklast att hitta små kycklingar att köpa. Oavsett vilken väg man väljer är det vara bra att vara påläst.

21 dagars väntan

Startpaket kycklingar

Från det att hönan börjar ruva/man lägger ägg i kläckaren tar det cirka 21 dagar till kläck. Om du inte har egna befruktade ägg, kan du skaffa från någon som har den ras du önskar. När man hämtar ägg eller får från någon annan, kan det vara klokt att doppa dem med Virkon för att undvika smitta (om du inte har järnkoll på den du hämtat från). I sådana fall – doppa snabbt, inte gnugga eller torka, låt självtorka på rent hushållspapper. Hinnan som finns naturligt runt ägget måste man vara rädd om! Äggen måste vara rena och hela. Porerna i ägget är öppna, kycklingen syresätts helt enkelt genom äggskalet.

Det är också viktigt att låta äggen ligga ett dygn när du fått dem. Låt dem ligga i äggkartong, och lägg sedan något under äggkartongen så att den lutar. Luta åt andra hållet efter cirka 12 h. Detta gör man för att gulan ska centreras, den hålls på plats av äggsnoddarna och kan hamna i fel läge under transport. Du får bättre kläck om du är tålmodig och väntar.

Märk därefter äggen (blyerts är enklast), så att du vet att det här är ägg avsedda att kläckas. Enklast är att rita ett kryss eller en ring, märk gärna på flera sidor eftersom märkningen kan suddas ut av hönans ivriga ruvande. Då har du också koll när om du vänder själv i kläckaren Nu är det dags att lägga äggen i kläckaren eller under hönan. Välj en kläckare av god kvalitet så får du bättre kläck.

Om du har höna som ruvar får du också hålla koll på vilka ägg som finns under hönan. Det är lätt hänt att hjälpsamma höns lägger dit fler. (De kan faktiskt bära dit fler eller flytta iväg ägg genom att bära dem under vingen. De är rätt luriga!) Man kan tycka att det är roligt och mysigt, men det är inte lika kul när hönan kliver av dag 21-22 när de första kycklingarna kläcks och man har ägg i redet som är halvt utvecklade. Försök också se till att ruvhönan får lugn och ro, och att hon äter och dricker ordentligt.

Har du ägg i kläckare och kläcker manuellt, ska de inte vändas efter dag 18. Följ instruktionerna för just din kläckare när det gäller fuktighet och temperatur.

Lysa ägg

Dag 7-9 bör man lysa ägget för att se att det finns liv i det. Väntar man för länge är det svårt att se. Det man ska kika efter är spindeln, det vill säga nätet av blodkärl på insidan av äggskalet som försörjer kycklingen.

Ta bort ägg som det inte är liv i. Ett ägg som är dåligt kan i värst fall ruttna och explodera, då skadas de andra äggen. Blir äggen kladdiga och smutsiga så täpps porerna i skalet igen.

Skulle det hända att äggen blir mycket smutsiga, eller att ägg går sönder i redet, kan det vara bättre att ta bort dem och börja om, särskilt i början av ruvningen. Man får dock ta hänsyn till att det är jobbigt för hönan att ruva, hon kan inte ligga i redet hur många veckor som helst.

Kycklingkläck!

Första hålslaget är så spännande! 21 dagars väntan kan kännas oändlig. Har du en höna som sköter ruvningen sköter hon kycklingarna när det kommer, visar dem var det finns mat, vatten och håller dem varma. Har du ägg i kläckare, får du sitta på händerna när du får hålslag 🙂 När de väl börjar kläckas – öppna absolut inte. Då kommer kycklingen inte ut. Om hinnan torkar fastnar kycklingen. Från hålslag till kläck kan det ta upp till 48 h, nu gäller det att ha tålamod. Låt kycklingarna stanna i kläckaren tills de är torra.

Kycklingar behöver värme, mat och en smula kärlek

Det absolut viktigaste för små kycklingar är värme. Kycklingmamman sköter oftast det, har du kläckt i kläckare behöver ha värmelampa alternativt värmetak.

Kycklingar tål inte kyla, fukt och drag. Lungorna sitter uppe i ryggen, det är direkt livsfarligt för dem att bli blöta eller kalla.

Ha inte för bråttom med att ge dem mat. Första dygnet klarar de sig på gulsäcken som de fått med i magen. Vatten behövs däremot. Foder- och vattenautomater behöver vara anpassade till kycklingar. Små kycklingbebisar är som små barn, de har lätt för att drutta i på fel ställe och helt enkelt drunkna om det kan göra det.

Maten behöver vara anpassade till kycklingar. Får de bajs som fastnar i rumpan behöver man rengöra, enklast med blöt tops. Om det fastnar kan kycklingen i värsta fall avlida, det kan gå ganska fort så det gäller att se upp.

Se till att underlaget är bra att gå på så de inte halkar. Första och andra dygnet är en handduk bäst. Du behöver också hålla rent, de äter mycket och pruttar mycket. Genom att hålla vatten och maten rent undviker du bakterier som gör kycklingarna sjuka.

För övrigt är det bara att njuta och titta på ”kyckling-tv”. De är ljuvliga! Kycklingar man hanterar mycket blir tamare.

Tiden med små dunbollar varar inte så länge, redan efter några dagar kommer fjädrarna. Bilderna nedan visar en kyckling som är 6 dagar och 18 dagar. Du behöver behålla dem i skyddad miljö tills de är cirka 10-12 veckor om du kläckt dem inne och ska ha dem tillsammans med en hönsflock. Med värme och kycklingvänlig miljö kan du ha dem in hönshuset tidigare om de möjlighet att komma undan vuxna höns.

Det finns mycket att berätta om kycklingar – alla detaljer hinns inte med i det här inlägget. Fler blogginlägg kommer 🙂 Lycka till! /Anna

Kyckling som är 6 dagar, blandras.
Kyckling 18 dagar, blandras.

Nyfiken på äggkläckare? Här hittar du våra äggkläckare! >>

Foder- och vattenautomater till kycklingar hittar du här >>

Värme till kycklingarna >>

Startpaket kycklingar >>

Bygga trappa till hönshuset

Hönshustrappa

Vi har tänkt att vi ska dela med oss av hur vi gjort när vi byggt och planerat. Vi bjuder också på en ritning du kan ladda ner som pdf-fil! Genom åren har Anna haft ett antal hönshus, vissa bättre och vissa sämre. Vi har tillsammans konstruerat och byggt ett litet hönshus tänkt till den lilla villaträdgården där vi tagit tillvara på alla erfarenheter. Eftersom vår webbshop växer lite fortare än vi planerade, hinner vi inte bygga fler hönshus. Vi vill däremot dela med oss av hur vi gjort och varför vi byggt som vi gjort.

Idag har vi avslutat bygget av det sista huset med att bygga hönshustrappa. Första inlägget kommer därför att handla om just hur man bygger hönstrappa 🙂

Material

HönshustrappaVi använder tryckimpregnerat virke till hönshustrappan, eftersom den kommer att användas utomhus. Det är det enda tryckimpregnerade virke vi använder när vi bygger hönshus.

Till vårt hönshus behöver vi ingen lång spång, det räcker med en längd på 110 cm. Vi sågar därför till två brädor som är 110 cm långa, och 9 cm breda.

Det är viktigt att hönsen kan gå upp och ner för spången utan att halka, det är lätt att de skadar sig om de inte kan få grepp. Vi har därför sågat till 7 st tvärslår, som är 4,5 cm breda. De sågas i 18 cm långa bitar så att de räcker över brädorna.

Till sist har vi sågat en bit av brädan med ena sidan snedsågad, som ska monteras på undersidan av spången. Denna bit används för att kunna haka i krokarna vi satt under hönshusluckan. Kroken är en vanlig universalkrok som man hittar i de flesta byggvaruhus. Börja med att såga en 18 cm lång bit från brädan. Vår passbit är snedsågad så att ena sidan är 5 cm bred, och andra sidan 4 cm bred.

Vi använde självborrande skruv. Mät noga så att skruven blir lagom lång! 4 cm är ganska lagom till det virke vi valt.

Börja med att såga till alla delar, slipa bort vassa kanter eller stickor. Hönsfötter är varma och mjuka!

Börja montera

Hönshustrappa
Krokarna monteras under hönsluckan, det ska vara
18 cm bredd om man mäter från ytterkant till ytterkant på krokarna.

Mät ut var du ska placera dina tvärslår. Första tvärslån placeras 5 cm från översta kanten. Varför just 5 cm kan man undra? Om första steget är för långt kan det vara svårt för små kycklingar att gå ner för spången. Det kan inte heller sitta för högt, då slår luckan i när den öppnas. Hönshustrappa

Vi fäste våra tvärslår 3 cm in från kanten.Hönshustrappa

Tvärslåns bredd är vald för att den ska passa en hönsfot, de ska kunna gripa om den när de går upp och ner för spången. Mellanrummet mellan tvärslåarna behöver också passa en hönsfot, så att de kan sätta ner foten mellan. 10 cm är rätt lagom till våra höns. För att göra det lite enklare använde vi två slipklossar som är just 10 cm när vi monterade. Hönshustrappa

När alla tvärslår är monterade, är det dags att montera sista biten så att du kan haka i spången i krokarna. Här behöver du använda en kortare skruv. Vi skruvade från ovansidan, och förborrade för att träet inte ska spricka, eftersom det blir lite tunnare där brädan är snedsågad.

Hönshustrappa

Hönstrappan är nu klar 🙂

Tips & tricks

Ibland kan det vara svårt att få till en bra lutning på spången, särskilt om hönsluckan sitter högt och man inte har så mycket plats i utanför i hönsgården. Blir lutningen för brant får hönsen svårt att använda spången. Genom att höja upp nedre änden av spången kan man då få en bättre lutning, sista skuttet ner på marken brukar de inte ha något emot att ta. Det är skönt att använda vingarna lite ibland också! Har du små kycklingar får du bygga ett extra trappsteg ner på marken om sista hoppet ner blir för högt.

Avstånden mellan tvärslåarna kan justeras beroende på vilken hönsras du har. Tänk en hönsfot som ska kunna greppa, eller sättas ner emellan varje tvärslå.

Spången är enkel att häkta av och rengöra. Med en skrapa blir det ett snäpp enklare 🙂

Inför julen

Emaljmuggar

Nytt i butiken! Vi har packat upp emaljmuggar av riktigt bra kvalitet, tryckta i Sverige. Muggarna tål diskmaskin, motiven är tryckta på båda sidor av muggen.

Vi kommer att packa dem med lite handtvättad ull, från en gård i Blekinge, så att det blir en riktigt fin julklapp att slå in. Gäller så långt lagret av ull räcker 🙂 Det medföljer också ett riktigt bra recept på en krämig mild äggtoddy, som vi testat oss fram till. Passar utmärkt som efterrätt eller som mysigt mingelfika. Receptet är alkoholfritt i grunden, så att det passar hela familjen.

äggtoddy

Sista datum att beställa!
Sista beställningsdatum då vi skickar och räknar med att alla paket hinner fram innan jul, är den 17 december. Självklart går det bra att komma och hämta på vårt lager längre än så, vi finns på plats efter överenskommelse fram till och med den 22 december.

Vill du vara säker på att din paket kommer fram i tid rekommenderar vi dig att beställa så tidigt som möjligt, våra transportörer förvarnar om att årets julhandel kommer ge förseningar i transporterna.

Odla med höns – går det?

(Varning för långt inlägg!)
Att odla med höns är en utmaning, om man har dem lösa i trädgården. Höns är nyfikna och gillar verkligen att sprätta och gräva! När jag och Anna skaffade höns var det självklart att låta dem ingå i våra trädgårdars ”lilla kretslopp”, på samma sätt som farmor och mormor gjorde. Genom att ta vara på den gödning hönsen ger, och odla lite till dem känns det som att vi både ger och får tillbaka. Med de restriktioner som gäller just nu på grund av fågelinfluensan är jag tacksam att det finns lite grönt att plocka till dem, även om jag bara har en vanlig liten villaträdgård. (Bilderna tog jag veckan innan restriktionerna). Jag odlar i liten skala, typ ett hörn här och där, inga mängder utan mest för att det är mysigt att kunna gå ut och plocka in lite till middagen.

Grönt så länge som möjligt till hönsen
I normala fall får mina höns vara ute i trädgården när vi är hemma. De hittar själva grönt och småkryp. Det märks eftersom det går åt mycket mindre mat under sommaren. Under våren och sommaren behöver jag inte odla så mycket till dem, det är under hösten och vintern som det blir sämre tillgång till grönt. Jag har därför fokuserat på de växter som tål kyla, och som vi själva gillar att plocka in i köket. Sallad och annat som vi skördar under sommaren delar vi självklart också med oss av till hönorna.

Bäst i år är odlingslådan med mangold som vi började skörda från i somras. Hönsen älskar mangold, och det växer fortfarande nu i november upp nya blad. Närmar jag mig för att plocka in mangold till oss själva, protesterar hönsen högljutt tills de fått en egen bukett mangoldblad. Jag odlar dem i ett litet drivhus, där hönsen inte kommer åt dem. Tidigare år har jag odlat en hel del spenat till dem, det är också populärt. Jag brukar låta spenaten fortsätta växa när vi tagit det vi vill ha, hönsen har inga problem med att de gått i blom. Vintersallad har varit en annan favorit, både hos oss och hönsen. Den klarar sig hela vintern i odlingslådan.

Mangold

Svartkålen och grönkålen såg rätt eländig ut i somras, eftersom jag inte skyddat den mot kålfjärilens angrepp. När hösten kommer försvinner kålfjärilen och det mesta av annan ohyra, och kålen blir hur fin som helst. Jag brukar kunna plocka blad till hönsen ända fram i januari, de tål kylan. Eftersom vi bor nere i Blekinge är det inte heller så kallt, det mesta som tål viss kyla är grönt länge. Kål bör man dock ge i begränsad mängd, så att det inte ger smak på äggen.

Squash brukar man få i stor mängd om man lyckas med den, Anna har genom åren grovrivit och sparat i frysen för att sedan under vintern plocka upp till hönsen. Nässlor som torkas är också ett fint tillskott med grönt. En del höns gillar att få dem torkade i en knippe och äter, andra får man smula lite över matresterna för att de ska äta. Äpple sparar jag också några till hönsen, den sort jag har (Melonäpple, Blekinges landskapsäpple) håller oftast till januari/februari om man plockar ner dem varsamt – ”behandla dem som ägg” – sa alltid pappa 🙂

Vill man fylla på med grönt under vintern är det också klokt att titta efter svinnsmarta erbjudande där det finns äpple, kål, sallad eller annat hönsen gillar. Efter jul brukar man hitta gott om grönkål, som uppskattas av hönsen.

Plantering pågår

Hönsen i odlingarna
Hönsen och jag är inte alltid överens om var de får gräva och äta. Min trädgård är ganska ”rufsig”, så det är inte så petigt, men när de vänder upp och ner på all spenat innan den kommit upp blir jag mindre glad. Kompostgaller finns därför här och där över mina odlingar. Jag har odlingslådor med lock över, här odlar jag sallad och annat som jag vet att de inte kan motstå.

För det mesta är vi faktiskt överens hönsen och jag. De håller gärna till under vinbärsbuskarna, där de gräver och äter småkryp. De låter bli vinbären, rabarbern och även hallon och björnbär. Jordgubbarna och tomater brukar också få vara ifred. De äter mask, gråsuggor, snigelägg och myror. Under buskar gräver de gropar, men de håller också ganska rent från ogräs eftersom de gräver runt mest hela tiden. Mina krukor brukar få vara ifred, om de är fyllda med växter. En nyplanterad kruka med öppen gjord kan de däremot aldrig motstå, det handlar om sekunder innan de glatt balar så jorden står som en sky runt krukan. Det gäller att ställa dem skyddat bakom kompostgaller tills de växt till sig.

När jag tömmer krukor på hösten har de full sysselsättning några dagar med att sprätta sönder alla jordklumpar och äta småkryp.

Jordfabrik

Jordfabrik
Mitt mål är att inte köpa någon jord alls, vilket jag tror att jag kommer att lyckas med under nästa år.
Lådan som jag har jordfabriken i har nät i botten, och lock. Den fyller jag med tre olika material.
– Det som kommer ur jorden ska tillbaka till jorden – därför har jag ett gäng bokashi-hinkar som jag fyller med grönsaksrester i köket. Mer om bokashi kan man läsa hos Mikrojord.
– Gammal jord, det vill säga jord som använts, från krukor m.m.
– Strö och hönsbajs som jag mockar ut från hönshuset. Jag har Easyströ (en hackad värmebehandlad halm) till mina höns, mest för att det försvinner lite fortare i jorden än vad kutterspån gör.
Jag lägger alltid ett lager jord överst i lådan. Eftersom jag har lock behöver jag tillföra lite vatten då och då. Blandningen blir superfin jord, ganska snabbt. Kompostmaskarna trivs, det finns i sådan mängd att det blir riktiga nystan av mask.

Hönsgården
Under hösten och vintern lägger jag in halm i hönsgården, så att hönsen får sysselsättning. Det blir också torrare och trevligare. När halmen börjar bli tråkig, lägger jag den under vinbärs- och hallonbuskar. Det blir en form av täckodling, med inbyggd näring. Halmen ligger kvar och förmultnar sakta. Lyfter jag på halmen hittar jag ganska snabbt maskar som jobbar på att bryta ner den. Jorden blir ”fetare”, och maskarna gräver åt mig så att den blir lucker. Fördelen med att täcka med halm är att jorden också behåller fukten bättre under sommaren, jag behöver inte vattna lika mycket. I kanten av hallonlandet har jag jordgubbar, som också gillar täckodling. När vi närmar oss våren lägger jag inte på så mycket mer, eftersom jag vill att smuts och gödsel från hönsgården ska hinna regna ner innan jordgubbarna kommer.

Vinbär
Nyvärpt ägg

Sällskap i trädgården
Höns i trädgården innebär att man alltid har någon som är med när man fixar och donar. Det är trivsamt! De tar gärna en vända i växthuset för att kolla efter småkryp, eller hjälper till att gräva (framför allt om man öppnar komposten). Så fort någon tar i en spade kommer de springande för att hjälpa till – äntligen någon som gillar samma sak som de älskar!

Som belöning får man också ägg, vilket inte är så dumt i kombination med det som hämtas i trädgården. En kikärtscurry med mangold och ägghalvor kan få en att förlåta de mest envisa grävande höns 🙂
Här hittar du ett bra recept på BBC på kikärtscurry med spenat >>

/Tina

Jordgubbe i november

Hönsgården – en trygg plats!

Höns i halm

Idag har hönsgården fått lite extra uppmärksamhet. Eftersom hönsen nu måste vara inne i hönsgården och inte får vara frigående på grund av pågående rekommendationer från Jordbruksverket p.g.a. fågelinfluensan, vill jag att hönsen ska ha extra sysselsättning. Dessutom är rovfåglarna mer aktiva nu, så det känns bra att ha dem i tryggt förvar även av den anledningen. (Mer info från Jordbruksverket här)
Det finns många bra tips på hur man kan göra hönsgården lite roligare, här är några!

Halm
Jag har fått halm av en snäll vän, som är av bra kvalitet. Halm håller hönsgården lite torrare och de har fin sysselsättning. Jag byter halm ungefär varannan månad, eftersom jag har så få höns räcker det gott.
Varför just halm och inte hö? Hö har långa strå som är tunnare, det kan locka hönsen att äta, särskilt om det finns fröer kvar i toppen. Hö och långa tunna grässtrå kan ge stopp i krävan, det tjorvar ihop sig som en boll. När hönsen själva äter gräs kan man höra hur de drar av grässtråna med ett litet knips, så att de inte blir för långa. Lyssna nästa gång du ser dina höns äta gräs 🙂

Den gamla halmen använder jag för att förbättra jorden i trädgården.

Foderkorg
En foderkorg är praktisk och fungerar både ute och inne (har här hängt den ute tillfälligt för att visa den) eftersom man enkelt kan fylla den med olika godsaker. I min foderkorg finns just nu vitkål, äpple, mangold och svartkål. Det fungerar också bra att lägga i en majskolv eller något annat som hönsen uppskattar. Foderkorgen ska hänga strax ovanför marken/golvet, inte för högt. Grönsakerna håller sig fräscha lite längre när de får hänga luftigt. Man kan också hänga upp till exempel majskolvar eller äpple så att de får jobba lite för att få i sig.

Bygg på höjden
Höns behöver röra på sig och flaxa lite, de brukar gilla att ha olika saker att hoppa upp på. Ett gammalt bord, lite utsiktspinnar eller en gunga fungerar bra. Har man en trädgårdsstol som inte längre behövs är det utmärkt till hönsen. Hönsgunga kan man absolut bygga själv. I min hönsgård finns också en syrénbuske, som hönsen gärna klättrar och gungar i. Som små hängde de där hela tiden, men numera är damerna lite mindre våghalsiga och går inte så långt ut på grenarna som de gjorde som tonåringar.

Bjud på dagens uppdrag!
Höststädning i trädgården ger utmärkta möjligheter att ge hönsen extra roliga uppdrag.
Töm dina krukor inne i hönsgården, eller lägg in lite grästorvor. En hög löv är också fantastiskt kul att leta igenom.
Att sprätta och gräva är det höns gör bäst!

Tak ger torrare hönsgård
Har du möjlighet att täcka en del av hönsgården med tak får du en torrare hönsgård. Med en torr hörna har du också skaffat dig bästa platsen för hönsen att jordbala. De brukar gilla fin torr jord bäst, men många tipsar också om torv. Det viktiga är att det är något som är tillräckligt finkornigt för att de ska få in det intill huden, det är på så sätt de håller sig rena.

Planera för våren
En vanlig fundering är vilka växter man kan plantera i hönsgården. Det är inte alldeles enkelt att få något att växa, eftersom hönsen gärna gräver och äter upp det de gillar. Vinbärsbuskar är en av de buskar som brukar kunna överleva i hönsgården, om man skyddar dem den första tiden.

Har du egna vinbärsbuskar eller någon god vän som har, är det enkelt att föröka dem genom att helt försiktigt böja ner en gren så att den ligger på marken, och lägga en sten mitt på grenen. Under stenen kommer det då att utvecklas rötter,. När rötter utvecklats knipsar man av grenen och kan sedan plantera den. Du kan också ta en stickling och plantera i sandblandad jord.

Willabkläckare i lager igen!

Äggkläckare

Willabkläckaren blev snabbt populär som ett prisvärt alternativ hos våra kunder i våras. Så pass populär att den faktiskt tog slut, både hos oss och hos Willab. Nu har vi äntligen fått in fler i lager! Kanske en bra julklapp till dig själv eller någon annan? 🙂

Äggkläckaren har automatisk vändning av äggen, en riktigt bra bruksanvisning på svenska och inbyggd LED ägglampa. Den lämpar sig för hönsägg, ankägg och fasanägg, dock inte vaktelägg. (Vill man kläcka vaktlar rekommenderar vi våra kläckare från Brinsea) Vatten fylls på utvändigt, observera att man måste fylla på vatten dagligen på denna modell. Den är stadig i temperatur och fuktighet.

Kläckaren rymmer 22 hönsägg, 16-22 ankägg eller 22 fasanägg

Willabkläckaren beställer du här >>

ggklckare Willab

Höstens kurser öppna för bokning!

Höns i trädgården

Funderar du på att skaffa höns i trädgården, eller har du kanske just gjort det? Gå en kurs med oss! Vi träffas vid tre tillfällen, varav ett är studiebesök. Målet med kursen är att du ska känna dig redo att skaffa din första flock höns. Vi kommer att gå igenom raser, foder, hönshus och praktisk skötsel.

Som kursmaterial har vi valt boken “Börja med höns i trädgården”, som också kommer att fungera som en handbok då kursen är avslutad. Ingår i materialavgiften.

Anna med höna

Blekinge
https://www.sv.se/sokresultat/…

Kristianstad
https://www.sv.se/sokresultat/…

Vi kommer också att avsluta de två kurser som pausades i våras på grund av Corona.

Samtliga kurser kommer att genomföras tillsammans med Studieförbundet Vuxenskolan, vi kommer tillsammans att planera så att vi följer aktuella rekommendationer pga Corona. 

Tipsa gärna om du känner någon du tror är intresserad av att gå kurs hos oss! ??/Tina och Anna

Våren – tid för fler ägg!

vaktelägg

Ägg är både gott och nyttigt – många som skaffar höns tycker att de egna äggen är överraskande goda och vackra! Det känns alltid fint att använda dem, mer närproducerat än så blir det inte. Vill man kan man också skaffa höns som ger olika färger på äggen, det ger en extra vacker färgpalett i köket. När vi är ute och berättar om att ha höns i trädgården vill många veta mer om just äggen. Här kommer därför ett längre inlägg om – ägg!

Annas höna ”Lilla Grå”

Ägget – så här går det till när hönan ”gör” ägg!
Det tar ungefär ett dygt, ca 20-26 timmar, för ett ägg att bildas, från det att äggulan lämnar äggstocken.
Det börjar i hönans äggstock där en äggula mognar. Mognaden tar ca 1 dygn. När gulan har mognat släpper äggledaren ner gulan i äggtratten. Om ägget befruktas är det här det sker, så att en kyckling kan bildas. (Utan tupp – ingen kyckling. Men – det blir ägg utan tupp!)
Därefter färdas gulan genom äggledaren där äggvitan bildas, det tar ungefär 3-4 timmar. Nästa anhalt är skalkörteln, här bildas äggskalet och sist men inte minst den vackra färgen på äggskalet. Skalkörteln får arbeta ca 20-26 timmar för att slutföra produktionen av ett ägg. När hönan ska värpa så tar ägget en sista färd genom den gemensamma kanalen för avföring och urin och ut kommer ägget genom hönans kloak.

Under skalet
Gulan innehåller fett, proteiner, mineraler och vitaminer. Har du funderat över de små snoddarna du hittar i vitan? De kallas äggsnoddar och består av äggvita, deras uppgift är att hålla gulan på plats. Vitan innehåller mest proteiner, skalet består mestadels av kalcium. I den trubbiga änden finns luftblåsan, den blir större ju äldre ägget är.

Ett ägg innehåller det mesta som kroppen behöver förutom C-vitamin och kolhydrater. Näringsvärdet påstås vara högre i ägg som kommer från frigående höns som har möjlighet att gå ute och picka i sig grönfoder och vad naturen bjuder. Färgen på gulan kan variera, detta beror på vad hönan äter. Om hönan får tillgång till färskt grönfoder så blir gulan gulare och kan till och med bli nästan orange. Även de ägg som kommer från våra stora äggproducenter kan ha riktigt gula äggulor. Då beror oftast detta på att man har tillsatser i deras foder såsom paprikapulver och tagetes. Farmor Valborg gav torkade nässlor till hönsen på vintern, och fick välmående höns och gulare gulor!

Ägg-gulor

Grönt, brunt eller vitt – är det någon smakskillnad?
Vi får ofta frågan om det  är någon smakskillnad på bruna och vita ägg. Svaret är nej, det är ingen skillnad på smak eller näringsvärde. Men visst kan ägg skilja sig från varandra i smak och näringsvärde, men det beror mer på vad hönan äter och hur hon mår.

Personligen tycker jag att ägg från höns som har tillgång till att gå ute och picka i sig vad naturen bjuder på smakar bäst. Men se upp med vad du ger dina höns att äta! Om du ger dem för mycket kål eller fisk kan detta påverka smaken negativt. 

Men – hur många ägg blir det då från varje höna?
En höna kan lägga 5-6 ägg i veckan under sin värpperiod, detta varierar beroende på hur gammal hönan är och vilken ras det är. En del värper fler ägg per år och en del färre. Det kan vara bra att ha koll på när du väljer vilken hönsras du vill ha. När hönan är ung och i början av sin äggkarriär så värper hon små ägg med tjockare äggskal. Det beror på att oavsett storlek på ägget så har det samma mängd skal. När hönan är gammal så lägger hon större ägg med skörare skal. När hönan är ung så kan det hända att hon lägger ägg med dubbla gulor, det brukar rätta till sig när hon fått ordning på äggläggandet. 
När hönan ruggar, ruvar eller det är mörkt ute blir det inga eller färre ägg. Höns styrs av ljuset, när våren kommer och dagarna blir längre blir det fler ägg. Förr räknade man cirka en höna per person i hushållet för att hålla med ägg till familjen. Då räknade man inte riktigt med att man alltid hade gott om ägg året om, utan när våren kom och äggproduktionen blev större kunde man äta desto fler än under mörkaste vintern!

Äggkartong utan tryck
Ägg från Annas lilla flock

Nej – vi har inte färgat äggen.
I butikerna ser man oftast bruna eller vita ägg. När vi var ute och föreläste upptäckte vi att många inte sett något annat. Vi har med oss ägg i olika färger och de flesta tog för givet att vi färgat dem., men så är det ju inte! Färgen på äggskalen kan variera, det finns vita, bruna, mörkt chokladbruna, svagt rosa, olika gröna nyanser, ljusblåa och ägg med prickar på i olika kulörer.

De bruna äggskalen är oftast vita på insidan med det bruna pigmentet på utsidan. Ibland kan det synas igenom om det är mörkare prickar på äggskalet. Men om äggskalet istället är grönt eller åt det blå hållet så har ofta äggskalet en blå-grönare insida också.

I skalet på ett ägg så finns det ca 10.000 små porer som hjälper till att transportera syre in till kycklingen. De är så små som 0.017mm i diameter. Om ägget blir befruktat så tar det 21 dagar för kycklingen att utvecklas. Porerna är livsvikta för kycklingen, men innebär också att starka dofter och smaker kan smita in i ägget genom porerna. Man kan råka ut för att ägget har tagit smak av något det legat nära, som rå lök eller rökt korv.

Het gryta med kikärter och spenat

Varför är ägg så svårskalade ibland?
Om du kokar ett dagsfärskt ägg så kan det vara knepigt att skala det utan att äggvitan sitter fast i skalet. Använder du istället ett ägg som är en vecka gammalt så är det lättare att skala. Då har hinnan (cuticula) som finns på insidan av skalet och membranet som omsluter vitan hunnit separera från varandra eftersom ägget har förlorat lite av sin vätska. Detta gör att ägget blir mycket mera lättskalat. 

Förvara dina ägg rätt!
För att ägg ska få så lång hållbarhet som möjligt bör man förvara dem i kylskåp och med den spetsiga änden nedåt. Undvik att tvätta äggen om de inte är smutsiga. När hönan värper ägget så är ägget blött, det blöta torkar in och bildar en skyddande hinna på ägget. om du tvättar ägget så försvinner hinnan. Ett rent ägg utan sprickor i kan hålla i 2-3 månader om det förvarats i kylen.

När du knäcker ett dagsfärskt ägg så är gulan fast och hög. Runt gulan finns då en fast och ganska hög vita som omges av en rinnigare del av vitan. Efter någon vecka är fortfarande gulan fast och hög, även vitan är fast och fin. Dock har den rinnigare delen av vitan börjat bli något mindre vattnig då ägget har förlorat lite av sin vätska. När ägget sedan börjar bli äldre så blir gulan rinnigare och lägre, vitan har också blivit rinnigare och lösare. 

Om du har stor tillgång på ägg och vill spara dessa under längre tid så kan du frysa in dem. Men du bör knäcka dem för annars spricker äggskalet i frysen då ägget expanderar. För bästa resultat knäck äggen, vispa samman till en jämn smet. Frys in i burkar, men lämna lite plats då de expanderar. När du sedan tinat äggsmeten så är den lite geleaktig, men den funkar fint att använda i rätter som pannkakor och omeletter. De frysta äggen håller sig ca 1 år. 

Äggskal som gör nytta
Släng inte äggskalen, torka och krossa istället! De äggskal som jag får när jag knäckt råa ägg torkar jag på en bricka i ca 3 dagar. För att slippa äggskal som sprätter omkring lägger jag dem i en glasburk med lock och skakar den, vips har jag krossade äggskal utan spill.

Torkade krossade äggskal kan du ge dina höns istället för snäckskal, då får de tillbaka kalk så att de kan bilda fina äggskal. Krossade äggskal kan även användas som hjälp om det bränt fast i en kastrull, ,skrubba med de krossade äggskalen så släpper de fastbrända lättare. Om man har en vas eller flaska som är svår att komma ner i med diskborste så kan du skaka flaskan/vasen med ljummet vatten, diskmedel och krossade äggskal då blir den skinande ren igen.

De är också utmärkta att använda krossade som jordförbättring i dina odlingar.

Har du ägg har du alltid bra mat hemma!
Ägg är en fin bas till så mycket mer än pannkakor och våfflor. Omeletter kan varieras i det oändliga, kokta och skivade på en macka eller en riktigt bra äggröra som rörs krämig med en klick creme fraiche – du behöver inte vara hungrig om du har ägg hemma. Det är en härlig känsla att varje morgon kunna smyga ut till hönsen med lite smarriga matrester, och hämta tillbaka ett nyvärpt ljummet ägg. Kanske en av anledningarna till att allt fler skaffar höns i trädgården 🙂

/Anna